Sport & Vrijetijd

Sporten en ouder worden

ALMELO - Onder deze titel verzorgden Anouk Scholten en Rianne Nijhof van Fysio Team Langeveld een indrukwekkende presentatie voor de walking voetballers van Oald Stars AVC Heracles. De Oald Stars leden zijn gemiddeld ruim 70 jaar oud en ze komen iedere woensdag bijeen voor een training en een spelletje walking football. Sporters op leeftijd dus en daarmee het ideale publiek voor deze lezing.

Regelmatig- en soms intensief bewegen is volgens de dames ook voor ouderen de beste manier om gezond oud te worden. Onze walking football trainingen zijn daarbij een goede start, maar voor een gezonde levensstijl is meer nodig, ook waar het bewegen betreft. Minimaal 5.000 stappen per dag, maar daarnaast ook een aantal malen per week intensievere inspanningen. Dagelijks meedoen met ‘Nederland in Beweging’ zou daarin deels kunnen voorzien, zo werd bevestigd.

Natuurlijk is sporten niet zonder risico; een blessure ligt altijd op de loer. Vooral de knieën en enkels zijn kwetsbaar. Ook in geval van een blessure blijkt beweging in vrijwel alle gevallen beter voor de genezing dan rust.

Een goede warming up is als je ouder wordt nog belangrijker dan voorheen. Spieren, pezen en gewrichten moeten langzaam worden opgewarmd, voordat ze zwaarder kunnen worden belast. Ook het belang van een uitgebreide cooling down werd benadrukt. Na afloop van de presentatie hebben de Oald Stars, onder leiding van hun trainer Guus Hoevenberg, het geleerde in de praktijk gebracht in een extra lange training, waaraan met groot animo werd deelgenomen.

Aart Kelderman