Sport & Vrijetijd

Semih Yoloğlu pakt wereldtitel kickboksen in Wenen

ALMELO - Almelo heeft een wereldkampioen. Semih Yoloğlu van Fight Academy Almelo kwam onlangs uit voor de pro wereldtitel kickboksen in de gewichtsklasse -95 kg. Op het groots georganiseerde evenement Vendetta Fight Night 28 moest de Almeloër het opnemen tegen de sterke Manuel van Fox Gym. 

De weg naar Wenen, waar het evenement plaatsvond, was letterlijk en figuurlijk lang en zwaar. Een weg die uitzonderlijk veel discipline en wilskracht vergt. Net zoals voor de meeste vechters geldt, moest ook Semih de nodige mentale en fysieke voorbereidingen doorstaan. Daarbij gaat het om onder andere intensieve conditie- en  krachttrainingen. “Ik moest naast de fysieke inspanning een streng dieet volgen om af te vallen naar 90 kilo. Dat was de gewichtsklasse waarin het titelgevecht initieel zou plaatsen”, zegt Semih. “Echter werd dit gevecht twee dagen voor de wedstrijddatum geannuleerd. Ik kreeg het aanbod om het op te nemen tegen een andere tegenstander op 95 kilo. Het was voor mij geen optie om het aanbod af te slaan.” Semih had immers zijn zinnen gezet op de wereldtitel.

In tegenstelling tot andere vechters, heeft Semih naast zijn eigen trainingsschema zijn eigen kickboksschool. Een week voor zijn eigen wedstrijd moest Semih zijn vier ‘killer Queens’ klaargestoomd hebben voor en coachen op het WK in Duitsland. De dames slepen in meerdere gewichtsklasses in totaal zeven wereldtitels binnen.

Na een lange rit van twaalf uur met de bus kwam Semih en zijn team vorige week in Wenen aan om te wegen en de staredown te doen. “Mijn tegenstander was op dat moment 5 kilo zwaarder en op wedstrijddag is hij verder aangesterkt. Maar ik was vastberaden om vuurwerk te leveren en het juiste voorbeeld te tonen aan mijn pupillen.” Op en groot scherm in de Almelose gym konden zij de verrichtingen van hun trainer en in volle spanning volgen.

De druk is hoog en het gewichtsverschil is goed te merken tijdens het gevecht, maar Semih blijft rustig en houdt zich aan de game plan. Hij doet niet mee met de wilde slagenwisselingen. Hij start met goed getimede rake low-kicks op de benen van de tegenstander, beweegt veel en houdt de tegenstander op afstand met duwtrappen. Het plan werkt goed en in ronde drie zet hij de zwaardere thuisvechter achteruit met harde combinaties. Na een harde highkick op het hoofd is de tegenstander dan ook goed aangeslagen, maar ondanks dat blijft hij staan. Semih zet de wedstrijd op zijn naam door slim en geduldig te vechten. Zijn doel is behaald: Vendetta World Champ.