Sport & Vrijetijd

Schutterij Oldensaele kroont nieuwe koning

OLDENZAAL - Hennie Kers mag zich vanaf zondag de nieuwe schutterskoning van Schutterij Oldensaele noemen. Hij koos Renate Blanke als koningin en zijn hofhouding bestaat uit Dennis en Monique Collet, Marcel en Nicole Zomer en Bernd Blanke.

Toen Oldenzaal in 1249 haar stadsrechten kreeg, was er al sprake van een schutterij; een groep veldwachters en stadswachten die de mensen in en om Oldenzaal beschermden tegen boeven en ander gespuis. Nu is het doel van de Schutterij ‘het uitoefenen van de schietsport volgens de oude regels van de schutterij’. Hierbij schieten ze op een houten vogel die op een paal van tien a vijftien meter hoog. Voordat de vogel omhoog gezet wordt, doopt de vogelmaker hem met bier. Dan volgt de folkloristische optocht door de wijk, waar alle schuttersverenigingen uit de omgeving van Oldenzaal aan meedoen. Deze vond afgelopen zondagmiddag plaats in Berghuizen.

Vrijdagavond was het tijd voor het ‘Oud Koningsschieten’ voor alle oud-koningen en oud-koninginnen van de eigen vereniging én zuster- verenigingen. De winnaar was Roy Kers met 104 schoten. Daarna volgde een groot feest.

Tegenwoordig mogen vrouwen ook mee schieten. Er wordt geschoten met verschillende geweren, meestal karabijnen met kogels van 6 of 9 millimeter. Om de beurt schieten de leden op de vogel. Het schieten gaat volgens een bepaalde volgorde: eerst de linkervleugel, daarna de rechter, de kop, de staart en daarna pas de romp.

Op alle delen van de vogel staat een prijs. Wie het laatste stuk van de vogel eraf schiet mag zich koning of koningin noemen. De koning kiest zijn koningin en hofhouding. Als een vrouw de vogel eraf schiet, kiest zij een prins-gemaal.

Het koningspaar en de hofhouding worden begeleid door de adjudant. De koning(in) wordt gehuldigd door de voorzitter van de vereniging en de aftredende koning(in) hangt de nieuwe koning de koningsketting om.

Afgelopen zaterdag was het ‘Boeskoolschieten’ waarbij iedereen boven de 18 jaar mee mocht schieten om te strijden voor de titel ‘Boeskoolkoning(in) 2024. ‘s Avonds volgde het vogelschieten voor teams, carnavalsverenigingen en dweilorkesten, waarbij de teams uit minimaal vier personen bestonden. De linkervleugel werd er bij het Boeskoolschieten door Jan van der Weegen afgeschoten en de rechtervleugel door Thomas Nickel. Jan van der Weegen schoot ook de kop en de staart eraf. Emiel Wassing werd uitgeroepen tot Boeskoolkoning. Bij het Teamschieten was de linkervleugel voor Troon Losser, de rechtervleugel voor de Natnekken, de kop en de romp voor Troon Losser en de staart voor Club van 4.

Op zondagmiddag om 13.30 uur kwamen alle zusterverenigingen en mede-schutterijen ergens in Berghuizen bij elkaar waarna de koning van afgelopen jaar werd opgehaald door de diverse schutters en muziekbands. Om 15.00 uur mochten de genodigden een los schot maken op de vogel van de koning, zoals de burgemeester en de pastoor. Deze richtten een woordje tot de schutters die dit jaar voor het koningschap van Oldenzaal 2024-2025 wilden gaan. Direct daarna barstte de strijd los. Om 20.00 uur werd de nieuwe koning gehuldigd tijdens de prijsuitreikingen op wederom een gezellige feestavond.