Sport & Vrijetijd

Schaatswedstrijden

LOSSER - Op IJsbaan Twente in Enschede vond op 25 februari de finale van de Noord-Oost competitie van het marathonschaatsen plaats. Deze regionale competitie bestaat uit tien wedstrijddagen met op elk van die wedstrijddagen vier aparte wedstrijden waarbij de rijders ingedeeld worden op niveau. De wedstrijden vinden plaats op de ijsbanen van Deventer, Enschede, Groningen, Heerenveen en Leeuwarden, en dit seizoen was de finale dus in Enschede. Vanuit Losser stonden vier rijders aan de start: Sybe van Hijum (NO2), Jip Spel (NO4), Emma van der Liet (NO3) en Valentijn van der Liet (NO3).

Podium voor Emma
Emma stond na negen wedstrijden tweede in het algemeen klassement met 25,1 punten voorsprong op de nummer drie. Het was dus zaak deze voorsprong te behouden. De winnaar van een wedstrijd krijgt namelijk 35,1 punten, de nummer twee krijgt er 33, enzovoorts. Daarnaast zijn er bonuspunten te verdienen door het peloton een rondje in te halen en door tussensprints te winnen. Het werd een spannende strijd, mede doordat de nummer drie ook bij de tussensprints punten wist te behalen. Uiteindelijk is het Emma gelukt en is ze als tweede (zie foto) geëindigd met 13,1 punten voorsprong. Superknap als meisje van negentien tussen vele, grote kerels. Succes smaakt naar meer en ze gaat het volgend seizoen proberen bij de beloftencategorie.

Meedoen is belangrijker dan winnen
Valentijn heeft gedurende het seizoen gereden bij NO4 met redelijk succes en enkele podiumplaatsen als resultaat. Dat was ook de reden voor zijn keuze om voor de laatste wedstrijd van het seizoen een niveau hoger te gaan rijden, namelijk bij NO3 in plaats van NO4. Hij heeft knap gereden en uiteindelijk 36 van de 45 ronden volgemaakt. Sybe pakte op deze laatste wedstrijddag ook nog wat punten en wist daardoor in het eindklassement te stijgen van plek 46 naar 44. Jip had duidelijk een wat mindere dag en wist uiteindelijk niet te finishen. Al met al mooie resultaten ter gelegenheid van de seizoenafsluiting.