Sport & Vrijetijd

Lotte Telgenhof oude Koehorst wint zilver op EK klootschieten veld

REUTUM - De Reutumse klootschietster Lotte Telgenhof oude Koehorst heeft de zilveren medaille op het onderdeel veldschieten voor meisjes tot 18 jaar gewonnen. Vrijdag 10 mei gingen de Europese kampioenschappen veld van start in het Noordduitse Neuharlingersiel. Dylana Bijen, eveneens uit Reutum, kwam negen meter te kort voor de bronzen medaille. K.V. Reutum had maar liefst vier jongeren in de Nederlandse jeugdselecties, die allen prima resultaten hebben bereikt bij hun eerste deelname.

Op Hemelvaartsdag (9 mei) was de openingsparade te Neuharlingersiel van de zeventiende Europese kampioenschappen klootschieten met deelname uit Ierland, Italië, Friesland (Duitsland FKV), Schleswig-Holstein en Nederland. Met een deelname aan de openingsparade van ongeveer tweeduizend klootschieters en tweehonderd EK-deelnemers was deze zeer indrukwekkend. De parade eindigde bij het strodorp in de haven waar de opening werd verricht door de burgemeester en voorzitter van de Internationale Bowling Association.

Vrijdag 10 mei, de veldwedstrijden

Voor Dylana Bijen was een vroege start om 09.15 uur de aftrap van het EK. In groep 2 meisjes met vijf deelnemers t/m 18 jaar begon ze sterk. Alle tien schoten heeft ze keurig geschoten en ze werd winnaar van haar groep met een afstand van 633,15 meter. Op dat moment de tweede plaats. Lotte Telgenhof oude Koehorst startte direct in de volgende groep van vijf. Het eerste schot was te kort en laag gegooid. Maar vervolgens kwam de vaart erin en ging ze steeds verder gooien. Uiteindelijk kwam ze met haar tiende schot op 673,75 wat een zilveren medaille opleverde. Mandy Sanders van de FKV werd kampioen met 723,70. Lana Groenewold schoot Dylana negen meters voorbij en werd derde met 642,55 meter. Beide meiden zijn een hele ervaring rijker en behaalden als toegift ook nog de zilveren medaille in het landenklassement.

Zaterdag 11 mei, de straatwedstrijden

Om precies 09.00 uur startte Jesse Telgenhof op Koehorst met zijn EK wedstrijd op straat. Met een stalen kloot van 800 gram gooide Jesse een redelijk openingsschot. De provinciale weg heeft direct een lange bocht naar rechts en vervolgens een bocht naar links. Na drie schoten had hij de eerste bocht gepasseerd en met ongeveer 490 meter in vier schoten de tweede bocht. Vervolgens een recht stuk om met zes schoten de 750 meter te passeren. De volgende twee schoten bracht Jesse de stalen kloot bij 1.200 meter. Het laatste schot eindigde bij 1.336,20 meter wat een mooie dertiende plaats opleverde. Winnaar was de Ier Liam Murphy met 1.824,90 meter. Bart Lucas uit Hertme werd tweede met 1.725 meter.

Vervolgens kwam Lotte Telgenhof oude Koehorst in actie op de straat. In de laatste en derde groep meisjes startte Lotte met een schot van 120 meter. Voor de bocht met een tweede schot en derde schot de bocht doorkomend op 300 meter. De vierde en vijfde worp kwamen niet goed door de tweede bocht. Het zesde en zevende schot ging richting 740 meter. Uiteindelijk bereikte Lotte na tien schoten een afstand van 1.054,70 meter, goed voor een achtste plaats. Winnaar en Europees kampioen werd ploeggenoot Merle Aveskamp uit Beuningen met 1.438,65 meter.

Haar zus Silke won de bronzen medaille met 1.216,20 meter. Samen won het Nederlands drietal de gouden medaille van het landenklassement met 3.709.55 meter, 120 meter voorsprong op FKV.

Stef Huiskes startte in de derde groep van de senioren. Bij het vorige EK, twee jaar geleden in Schleswig-Holstein, wist Stef een mooie zesde plaats te behalen. Dat smaakte dus naar meer. Goed getraind en begeleid door vader Jos startte Stef met een te laag schot van maar 90 meter. Alle vier tegenstanders schoten naar de 160-170 meter. Het tweede schot van Stef was uitmuntend, had een lengte van 260 meter en ging de gehele bocht door. Ja en warempel Stef lag op kop met 370 meter. Het derde schot ging richting de 490 meter, nog net niet door een bocht die naar links gaat. Het vierde schot was prima en maakte 690 meter. Het volgende vijfde schot was weer uitmuntend en eindigde bij 950 meter (weer een schot van 260 meter) . Het zesde schot ging naar 1.072 meter om vervolgens na het zevende en achtste schot de 1.380 meter te bereiken. Het negende schot was moeilijk en kon goed geplaatst een hele bocht naar rechts doorlopen.

De Duitse tegenstander van FKV, Markus Kasper lag 30 meter achter Stef en schoot de gehele bocht door naar 1.600 meter. Vervolgens plaatste Stef de stalen kloot prima, net als Markus, maar deze kreeg bij de witte middenstreep een tikje naar links en ging de buitenbocht uit. Wat een pech. Liggend bij 1.530 meter, in de bocht naar rechts, kan je weinig en moet je gokken dat je met kunst en vliegwerk de bocht doorkomt of onderin eindigt. Het tiende schot was te laag en na 66 meters eindigde dit avontuur op 1.586,30 meter. Jammer, als toch...? Maar Stef heeft een super goede wedstrijd geschoten en met een klein beetje geluk had hij zo maar de top 5 kunnen bereiken. Nu een 21e plaats van vijftig deelnemers.

Met alle bezoekers en supporters (meer als vijfduizend man) liep de wedstrijd behoorlijk uit. Gepland was het einde om 18.00 uur maar de laatste groep senioren kwam om 20.45 uur met het tiende en laatste schot. Vervolgens was de vreugde groot in het Nederlands kamp want William Hobbelink uit Beuningen is de nieuwe Europese kampioen met 1.902 meter. Zijn dorpsgenoot Luuk Zanderink won zilver met 1.788 meter. Vervolgens werd ook het landenklassement straat senioren door Nederland gewonnen door met tien schutters een afstand van 16.202 meter te gooien. FKV is tweede met 16.031 meter (dus gewonnen met 171 meter voorsprong) en Ierland werd derde met 15.575 meter. Stef krijgt de gouden teammedaille omgehangen op zondag bij de afsluiting en de eindceremonie.

”Al met al mogen we trots zijn als K.V. Reutum op de Reutumse deelnemers die hun beste kunnen hebben laten zien en met diverse medailles huiswaarts gingen.”

Zondag 12 mei, de zetwedstrijd

Dit was voor Lotte bij de meisjes een wedstrijd om de derde plaats voor landenklassement te kunnen behalen. Het was een echte tweeploegenstrijd tussen de twee Duitse bonden. Het is hun specialiteit. De FKV met de springplank en de Schleswig-Holsteiners met de discusslag. Lotte wist met drie worpen een afstand van 108 meter te bereiken. De kloot is 375 gram zwaar. Lotte werd zevende in het klassement waarbij Inge Klock met 162 meter de kampioen werd. Wel werden de drie meiden gezamenlijk derde in het landenklassement met 316 meter. VSHB won met 456 meter.