Sport & Vrijetijd

Internationale Moto Guzzi club SWIGS strijkt neer in Mander

MANDER - De Manderhoeve was in het weekeinde van zaterdag 12 februari de tijdelijke thuishaven van motorliefhebbers. Om precies te zijn voor de leden van de internationale Moto Guzzi club SWIGS. De club is in 1984 opgericht met als doelstelling om elkaar bij problemen binnen Europa te helpen. Tevens maken de leden samen tourritten en ze komen doorgaans twee keer per jaar samen, tijdens een zomer- en een wintertreffen. Na drie jaar corona uitstel streken de Moto Guzzi fans voor de vierde keer sinds de oprichting neer in Nederland, waar clublid Alwie Oude Luttikhuis zich opwierp als gastheer.

De meeste leden, afkomstig uit Zweden, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en Nederland leerden elkaar kennen tijdens motorreizen. Maar die landsgrenzen vervagen als het gaat om hun gezamenlijke passie voor Moto Guzzi. Het Italiaanse motormerk bestond vorig jaar 100 jaar.

Moto Guzzi: anders dan andere motoren

Het allernieuwste model staat deze dagen te pronken in de gemeenschapsruimte in de Manderhoeve. Motor Oost uit Enter stelde de motor beschikbaar. Het is de eerste watergekoelde Moto Guzzi”, legt het enige Nederlandse clublid Alwie Oude Luttikhuis uit. “De een vindt ‘m fantastisch, de ander houdt meer van de traditionele modellen. Het blijft een kwestie van smaak.” Wat is dan de grootste gemeenschappelijke deler in de voorliefde voor Moto Guzzi? “Het geluid en de uitstraling”, antwoordt hoofdpresident Marcus Diedrich uit Hannover zonder erover te hoeven nadenken. “Die zijn heel anders dan van motoren van bijvoorbeeld Japanse makelij. “Zelfs het motorblok is anders.”

Feest vieren en bijpraten

De aanwezige leden kwamen vrijdag aan in Mander. Vanwege het strooizout op de wegen reisden ze met de auto in plaats van met de motor. Vrijdagavond stond er een feestje op het programma aangevuurd door de band de Boogie Kearls uit Rijssen, gevolgd door een wandeling daags erna. “En uiteraard hebben we veel om over bij te praten”, gaat Alwie verder. “Daarnaast voeren we overleg over de plannen voor 2024. Vanavond staan er een paar leden in de spotlights die 33 jaar lid zijn. 33 Is binnen de club een speciaal getal”, informeert hij. “Een specifieke reden is er niet voor, we vinden het gewoon een mooi getal.” Buiten de feestelijkheden om wordt er ook stilgestaan bij leden die zijn overleden. Hiervoor is er een speciaal tafeltje ingericht.

Culturele beleving

De internationale Moto Guzzi club noemt zichzelf SWIGS. Alwie legt uit dat dit een Australische uitdrukking is waarmee mensen worden aangeduid die bier drinken. “Wat niet wil zeggen dat we een club wildebeesten zijn hoor”, grapt hij. “Integendeel. Naast mannen zijn vrouwen en kinderen ook welkom op de motortreffens. We houden niet van trammelant en van leden verwachten we dat zij niet met justitie in aanraking zijn geweest. Vandaar dat nieuwe leden eerst drie jaar onder de verantwoordelijkheid vallen van een van onze leden. We willen eerst zien of deze persoon wel bij de club past.” De SWIGS crew vermaakt zich naar eigen zeggen prima in Mander. “Het is altijd mooi om de cultuur te beleven van andere landen”, vindt Marcus Diedrich. “Het is sowieso goed om je blik te verbreden. Twente is een mooie regio”, besluit hij. “Heel pittoresk. Ik ben benieuwd wat we hier nog meer gaan zien.”