Sport & Vrijetijd

Halloween Night maakt van Tubbergen een grimmig griezeldorp

TUBBERGEN - Dat Halloween steeds populairder wordt, werd vorige week donderdagavond wel weer duidelijk in Tubbergen. Zowel in het centrum als in- en voor de Burgemeester Verdegaalhal domineerden angstaanjagend geschminkte bezoekers het straatbeeld. Ruim 450 kaarten werden tijdens deze eerste lustrumeditie uitgedeeld voor de Vossenjacht. 

Om 18.30 uur stonden er al mensen te wachten voor IJssalon Jut & Jul waar de kaarten werden uitgedeeld”, vertelt Meike Oude Luttikhuis van de organisatie. “En voor de ingangen van de spookhuizen was het ook doorlopend superdruk. We zijn zeer tevreden.”

Jong en oud in de schmink

Danseressen van Studio 546 geven deze avond meerdere dansvoorstellingen, uiteraard in Halloweenstijl. Ondertussen kan iedereen die dat wil, zich laten schminken bij Chefs Tafel. Henk-Jan Krooshof van de Zuivelhoeve staat als rood geschminkte duivel voor de winkel. “Het eerste jaar was Halloween Night nog niet zo bekend”, legt hij uit. “Dan ga je zelf natuurlijk ook in stijl. Maar na vijf jaar is het enorm druk en vind ik het nog steeds leuk om in het thema mee te gaan. Al heb ik het idee dat bezoekers minder verkleed zijn dan vorig jaar.” Vrijwilliger Fleur Zledensky kijkt hem verbaasd aan en zegt: “Er wordt juist veel meer geschminkt! Zelfs volwassenen zijn verkleed en geschminkt. Ik zag mensen voorbijkomen die gewoon een ‘omgebouwd gezicht hadden’ zegt ze lachend.”

Hulde voor de spookhaai

In de winkelstraat kunnen kinderen trick and treaten. Kilo’s snoep vinden hun weg naar het jeugdige publiek. Hidde is verkleed als boef en wacht op zijn snoepje. Hij komt net terug uit het spookhuis. “De haai vond ik het leukste”, laat hij weten. “De skippybal was wel een beetje eng.” Zijn moeder legt het uit: “De bal rolde per ongeluk uit het ‘grote’ spookhuis. Daar schrok hij van.” Kan Hidde vanavond wel slapen na al het gegriezel? “Ja hoor”, antwoordt hij moedig. “En anders slaapt hij wel bij papa en mama in bed”, zegt zijn moeder zachtjes tot besluit.

De spookhuizen zijn elk jaar weer de publiekstrekkers van de avond. Evenals vorig jaar zijn er twee versies ingericht: aan de linkerkant van de Burgemeester Verdegaalhal bevindt zich de ingang voor het kinderspookhuis. Daar worden de thema’s: onderwaterwereld, aliens en The Adams Family gevoerd. Kleintjes die het allemaal nog wat eng vinden, kunnen een speciaal armbandje omdoen zodat de figuranten hen niet laten schrikken.

Gekrijs en gegil

Een half uur later opent ook het spookhuis voor jongeren van 12 jaar en ouders de deuren. De ‘Freakshow’ die er gehouden wordt, werkt bezoekers danig op de zenuwen. Het gekrijs en gegil zijn meters verderop nog hoorbaar.  “Nee hoor, ik ben niet geschrokken”, zegt Jesse Kempers (16) bij de uitgang van het spookhuis. “Oké misschien wel maar dat durf ik natuurlijk niet toe te geven. Ik vind het mooi opgezet. Misschien meld ik me volgend jaar wel aan als vrijwilliger. Maar we gaan nu eerst naar de kermis.”