Sport & Vrijetijd

Geslaagde Tubbergse Men- en Ruiterdagen heeft de zon als welkome sponsor

TUBBERGEN - Vanuit heel Nederland en ook uit Duitsland kwamen paardenliefhebbers vorige week samen voor de Tubbergse Men- en Ruiterdagen. Met in totaal 330 deelnemers was de animo nog groter dan voorgaande jaren. De organisatie kreeg veel complimenten voor de mooie routes die dinsdag 22, woensdag 23 en donderdag 24 augustus werden verreden.

Routes oogsten lof

Voor de eerste dag stond er een tocht over de hei richting Hezingen op het programma. “De route bood mooie doorkijkjes”, blikt Lydia Haselbekke, bestuurslid bij de Stichting Tubbergse Men- en Ruiterdagen terug. “Woensdag trok de stoet door Albergen, langs het kanaal en landgoed Herinckhave in Fleringen. En volgens goed gebruik was de laatste dag ‘Duitsland-dag’. Deze route was deels nieuw.” De deelnemers waren wederom heel enthousiast over de ritten die jaarlijks voor het grootste deel over onverharde wegen lopen. Menners en ruiters kwamen door gebieden waar normaal gesproken niet mag worden gereden. Hiervoor heeft de organisatie toestemming aangevraagd. “En we hadden veel geluk met het weer”, vervolgt Lydia. “De zon was één van onze grootste sponsoren. Mooi weer in combinatie met een glooiend landschap is natuurlijk ideaal.”

Goed voor toerisme

Het aantal aanmeldingen voor de dertiende jaargang was groot. In totaal reden maar liefst 330 menners, ruiters en passagiers mee. Die kwamen vanuit heel Nederland en uit Duitsland. Van Amsterdam tot Heerenveen en van Zwolle tot het Duitse Emlichheim. “Onder veel paardenliefhebbers zijn de Tubbergse Men- en Ruiterdagen een geliefd evenement”, heeft Lydia vernomen.

“Daarnaast is er een paardensportevenement in Barchem bij Lochem dit jaar verplaatst wat tot meer aanmeldingen in Tubbergen leidde. Sommige deelnemers maken er een complete vakantieweek van. Ze verblijven onder meer op campings in de regio. Deze dagen zijn dus tevens goed voor het toerisme in de omgeving van Tubbergen. Een deelnemer uit Zuid-Holland vertelde dat ze hier enorm genoot van de rust. ‘Bij ons is het veel hectischer’, liet ze weten.” 

Span van 100 jaar

De verhouding ruiters/menners was respectievelijk 40/60. Opmerkelijk was de diversiteit van paarden en aanspanningen. Zo oogstte een tandemspan, twee paarden voor elkaar ingespannen, bewondering. “Dat zie je niet zo vaak”, licht Lydia toe. “Maar ook het verschil in paarden en pony’s, van 80 centimeter tot 1.80 meter, is mooi om te zien. Van Shetlandpony’s  tot grote Belgen.

Voor Bennie Wissink (80) uit Lonneker was het de zesde keer dat hij deelnam met zijn paard Wiseguy. Dit jaar vierde het span zelfs een bijzonder jubileum. “Ik ben 80 jaar, mijn paard is 20 jaar. Samen vormen we dus een span van 100 jaar”, legt Bennie uit. “We vormen inmiddels al zestien jaar een combi.”. Trainen doet het ‘stel’ niet. Zo’n twee keer per week maken ze een ritje langs de straat. “Het gaat nog steeds goed”, geeft Bennie aan en besluit lachend: “Al heb ik wel wat last van mijn kont nu.”

Vlekkeloos verlopen editie

Ter afsluiting van het hippische evenement kwamen de deelnemers samen voor een hapje en een drankje op het terrein van BWG Stables. “De familie Schröder is hoofdsponsor van de Tubbergse Men- en Ruiterdagen door het beschikbaar stellen van het terrein waar tevens de start en finish plaatsvindt”, zegt Henny Wermers van het stichtingsbestuur. “Daar is voldoende ruimte voor het stallen van auto’s, trailers en aanspanningen. Eveneens dankbaar zijn we voor de toestemming van alle grondeigenaren en betrokken organisaties.

De 13e editie is vlekkeloos verlopen. Samen met onze vrijwilligers kijken we heel positief op terug.”