Sport & Vrijetijd

Scouting Titus Brandsma, Impuls Oldenzaal en FC Noaber slaan handen ineen

Geslaagde Impulsdag 2023 bij de scouting

OLDENZAAL - Scouting Titus Brandsma Oldenzaal organiseerde voor donderdag 3 augustus jl. in samenwerking met Impuls Oldenzaal en FC Noaber de ‘Impulsdag 2023’. De eerste editie van de Impulsdag was bij het scoutinggebouw aan de Potskampstraat 5, midden in het centrum, maar toch dichtbij het bos. De hele dag organiseerde Scouting Titus Brandsma verschillende leuke activiteiten zoals een knopenplank maken, broodjes maken boven het kampvuur en een wandeltocht door het centrum. Ondanks het mindere weer in de ochtend werd het een geslaagde dag die zeker voor herhaling vatbaar is!

Pionieren

“Heel veel kinderen in Oldenzaal kennen de scouting nog niet”, aldus scouting-bestuurslid Bobbie Beijerink. “Via Stichting Impuls kwam er een nieuwe groep jongeren voor het eerst in aanraking met de scouting. Er waren veel verschillende jongeren in de leeftijdscategorie van 11 tot en met 18 jaar. Zo waren er onder andere Oekraïners aanwezig , waarbij zowel in het Nederlands als het Engels werd gepraat. Al-met-al verliep dat heel goed. Het begint natuurlijk met aftasten, maar op den duur gaat dat vloeiend in het (tw)engels.

“De groep werd in meerdere groepen ingedeeld, waarbij de kinderen kennis konden maken met het scoutingspel. Dit zijn spellen/activiteiten die zij thuis niet snel zouden doen.. De kinderen hebben een knoopplank gemaakt, waarbij zij zes verschillende knooptechnieken konden proberen.  Uiteraard hadden de kinderen geen ervaring met knopen, waarbij kinderen met grootste mond als eerste klaar waren en de kinderen vonden het helemaal geweldig. Uiteindelijk hebben de kinderen vuur gemaakt en daarboven broodgebakken.. en daarna lekker opgegeten. Als afsluiter hadden we een tocht door Oldenzaal waarbij we de bezienswaardigheden hebben bekeken Het is geweldig om te zien hoeveel plezier kinderen hebben aan het maken van vuur, iets dat ze zelf thuis natuurlijk niet doen”, aldus Beijerink.

Buiten ontwikkelen en ontdekken

“De diversiteit aan activiteiten maakt dat Scouting Titus Brandsma een laagdrempelige en toegankelijke jeugdvereniging is voor iedereen in Oldenzaal én omstreken. De missie van Scouting is een open, maatschappelijk betrokken jeugd- en jongerenorganisatie, die haar leden met het Scoutingprogramma een plezierige en uitdagende vrijetijdsbesteding biedt. Binnen dit Scoutingprogramma wordt in actief samenspel met leeftijdsgenoten, geïnspireerd op het buitenleven, een bijdrage geleverd aan de persoonlijke ontwikkeling van de scoutingleden. Zo is scouting goed voor de mentale en fysieke gezondheid, verbetert het de schoolprestaties en ontwikkelen de leden diverse vaardigheden. Je merkt heel erg dat kinderen iets leuks zoeken voor ‘erbij’. Ze zitten veel binnen en scouting is naast sporten een mooie toevoeging om buiten bezig te zijn. Spelenderwijs ontdek je heel veel en ontwikkel je jezelf constant. Er zijn verschillende groepen voor verschillende leeftijden, waarbij kinderen steeds meer verantwoordelijkheid krijgen die passen bij hun leeftijd. Het is een hele goede gelegenheid om dingen te doen die je normaal niet doet, een keer weg achter de Playstation of Xbox om buiten te spelen.

Samenwerking

“Zelf doen we dit al jaren, maar dit was de eerste keer dat we het deden voor Stichting Impuls. Elke zomer organiseren zij meerdere weken acties waarvoor kinderen zich kunnen aanmelden. Tot en met 31 augustus organiseren ze ook nog andere activiteiten voor kinderen boven de 12. Kinderen kunnen zich hiervoor nog aanmelden op de website van Stichting Impuls en de activiteiten zijn gratis.

Impuls had ons dit jaar benaderd om een dag te organiseren. FC Noaber heeft daarbij jongeren beschikbaar gesteld om te ondersteunen. Als scouting hebben we een goede samenwerking gehad met Stichting Impuls en FC Noaber. Het doel was om in contact te komen met elkaar en elkaar te leren kennen. Kruisbestuiving tussen Oldenzaalse organisaties/verenigingen. Uiteindelijk heeft dit voor de scouting geleid tot nieuwe leden die wij in september mogen verwelkomen. Daarmee is de dag voor ons en voor Stichting Impuls heel soepel en positief verlopen. Het was leuk om elkaar zo te versterken en wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar om zulke dingen met elkaar op te pakken.”

Nieuw seizoen scouting

Het nieuwe seizoen van Scouting Titus Brandsma in Oldenzaal begint in september. Kinderen mogen altijd vrijblijvend komen kijken of scouting misschien iets voor hen is. Voor meer informatie kun je kijken op scoutingtitusbrandsma.nl. Iedereen is van harte welkom.