Sport & Vrijetijd

Anne wint Medallion for Excellence bij EuroSkills 5-9 september in Gdansk

Fantastische prestatie Anne Eerdman bij EK in Polen

ALMELO -  De 22-jarige studente Anne Eerdman uit Almelo heeft tijdens EuroSkills - het Europees Kampioenschap en het grootste evenement voor beroepsonderwijs en uitmuntendheid in vaardigheden van Europa - een knappe 8e plaats èn de Medallion for Excellence gehaald. Van 5 tot en met 9 september deden zo’n 600 mbo vakmensen onder de 25 jaar uit 32 landen mee aan EuroSkills. En met succes voor de Twentse Anne Eerdman die haar opleiding volgt bij ROC van Twente in samenwerking met Schildersvakopleiding Hengelo. Anne volgt de BBL-opleiding tot Gezel Schilder en heeft haar leerbedrijf bij Wissink Vastgoedonderhoud in Albergen. 

Team NL eindige als 10e op de medaillespiegel en in totaal kwam TeamNL met 1 gouden en 2 bronzen medailles terug naar Nederland. Nog 8 Nederlandse kandidaten wonnen ook een medaille voor een excellente prestatie. Deze medaille wordt uitgereikt aan deelnemers die een minimaal aantal jurypunten scoren van 700, een blijvende waardering voor het getoonde vakmanschap. Hiermee tonen ze aan dat ze ver boven hun eigen niveau gepresteerd hebben.

Anne’s prestaties

In maart 2023 heeft Anne zich gekwalificeerd voor het EK door tijdens Skills The Finals -het NK voor beroepen- een gouden plak te winnen. De afgelopen 5 maanden heeft Anne toegewerkt naar een kampioenschap van hoog niveau. Dat kost de nodige inspanning en opoffering van je sociale leven. Met ruim 280 trainingsuren in de rugzak stond ze haar mannetje in Gdansk. De driedaagse wedstijd bestond uit verschillende opdrachten, o.a. een penseelopdracht, patroonbehangen, kleurmengen en vlakken rollen, een deur lakken en besnijwerk en een sjabloon opplakken en inschilderen. Ook had iedereen een blackbox opdacht waar maar één uur tijd voor stond en een vrije opdracht. Anne koos voor de Neptune fontein met een diversiteit aan spateltechnieken. Deze fontein is één van de toeristische trekpleisters in Gdansk.

Anne zelf is er nog van onder de indruk: “Deze medaille voor excellentie voelt voor mij als de hoofdprijs. Wat was dit een geweldig avontuur.. eentje om nooit te vergeten.”

Skills Heroes en EuroSkills

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor het mbo. Deelnemers doen mee aan voorronden op school, regionale kwalificatiewedstrijden en strijden uiteindelijk in de landelijke finale om de titel beste vakman/vakvrouw van Nederland. In de oneven jaren wordt de landelijke finale opgevolgd door een Europees Kampioenschap. In 2023 werd het EK georganiseerd in de AMBEREXPO in Gdansk, Polen. De organisatie ligt in handen van WorldSkills Europe samen met 32 lidstaten.

Over WorldSkills Netherlands

Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom promoot WorldSkills Netherlands met vakwedstrijden het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren in Nederland. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en (v)mbo vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Binnen het label ‘Dit is mbo’ werkt WorldSkills Netherlands voor de promotie van beroepsonderwijs ook samen met de MBO Raad en SBB.