Sport & Vrijetijd

Even genieten van natuurijs

Er is niets veranderlijker dan het weer. Eerder deze winter kwam de regen met bakken uit de lucht en even daarna volgde er een korte vorstperiode met een code geel waarschuwing voor een gevoelstemperatuur van – 15 graden.

Dan beginnen de harten van de schaatsliefhebbers sneller te kloppen, zouden we dan deze winter toch nog op de schaatsen komen te staan? Gelukkig zet de vorst door al is het voor een korte periode. Bestuurders van de diverse ijsbanen en ijsmeesters komen in actie om een mooie schaatsbaan te prepareren. Zo ook de organisatie van ijsbaan “Het Landriet” in Geesteren, die al enkele jaren moesten wachten om weer open te gaan.

Het enthousiasme blijft

De bestuursleden van ijsbaan “Het Landriet” zijn erg blij dat er na vele jaren weer geschaatst kan worden. Voorzitter Coen Steggink loopt tevreden rond “We hebben de laatste jaren door verschillende omstandigheden niet kunnen schaatsen. Zo hadden we het afgelopen jaar een lekkage in de zandwal, waardoor het water niet op het weiland bleef staan, maar dat is later opgelost. In het begin van de vorstperiode was het nog even spannend omdat er veel wind stond en het ijs niet snel groeide. Daardoor zat er een wak in een klein gedeelte van de ijsvloer, maar dat hebben we door middel van ijstransplantatie kunnen oplossen.

Met name afgelopen nacht heeft het flink gevroren en zodoende was de ijsdikte vanmorgen ruim 7 cm, wat voldoende is om open te gaan”.

Nostalgie

Volgens Coen Steggink is de ijsbaan in Geesteren een stukje nostalgie. “De ijsbaan is in 1963 opgericht, als je alleen al kijkt naar de reclame borden waar nog de oude telefoonnummers op staan met drie cijfers. In overleg met de betrokken bedrijven zal dat ook zo blijven. In de kantine zie je nog de oude muurschilderingen die in de beginjaren zijn gemaakt. Er zijn grootouders die hier nu komen met de kleinkinderen en zelf hele goede herinneringen bewaren aan de tijden van weleer. We vinden het ook heel belangrijk dat de kleine kinderen blijven komen en kunnen genieten van het ijs”.  Je ziet veel kinderen die voorzichtig hun eerste schaatspasjes maken achter een stoeltje. De ijsbaan heeft ook een soort ijzeren bokjes waar de peuters gebruik van kunnen maken.

In het verleden waren er regelmatig schoolwedstijden en werden er ook gemeentelijke kampioenschappen gehouden. Jammer genoeg heeft het de laatste jaren niet lang genoeg gevroren om dit te kunnen organiseren.

Warm hart

Gelukkig draagt de gemeenschap en de sponsoren de ijsbaan “Het Landriet” een warm hart toe. Steggink is daar erg blij mee “We zijn financieel een gezonde ijsclub en kunnen op de gemeenschap rekenen. Zo hebben we in het verleden meegemaakt dat er teveel sneeuw op de ijsvloer lag waardoor we niet met de veegmachine op het ijs konden komen. Er is toen een oproep gedaan en we hadden in no-time ruim 40 vrijwilligers die handmatig het sneeuw van de ijsvloer hebben geschoven”. 

Schaatsen is een sociaal gebeuren. In de kantine is het altijd gezellig, zowel voor jong en oud. Er worden herinneringen opgehaald uit het verleden en vrijwilligers zorgen voor koek en zopie.

Naast de ijsbaan in Geesteren zijn de ijsbanen in Albergen en Vasse ook open geweest en hebben de schaatsliefhebbers ook daar kunnen genieten van een spiegelgladde ijsvloer. Het is jammer dat ze er maar een paar dagen van konden genieten. Het gaat dooien met een waarschuwing van het KNMI voor code oranje omdat er ijzel op komst is. Dat bericht bleek achteraf niet overbodig te zijn geweest.

Nu maar weer afwachten of er deze winter nog weer geschaatst kan worden...   

 

Foto's: Ben Haarhuis