Sport & Vrijetijd

EK klootschieten hele ervaring voor Cisse Luft

OOTMARSUM - Het hemelvaartsweekend stond in het teken van het Europees kampioenschap klootschieten in het Noordduitse Neuharlingersiel. Cisse Luft van de Brink had zich geselecteerd voor de onderdelen veld en zetten. Hij behaalde hier een mooie elfde plek op het veld en een zestiende plek met het zetten.

De Nederlandse delegatie vertrok op woensdag 8 mei, alwaar ze kon inchecken in het hotel waar alle sporters en begeleiders van Duitsland, Ierland en Italië aanwezig waren. Benieuwd naar de veldbaan, ging men hier naar toe en schrok iedereen van de gesteldheid van de baan. Namelijk een grasland tussen de dijk van de Noordzee/ Waddenzee en de weilanden waren pas één keer gemaaid op een hoogte van 12 à 15 cm. Geen dichte graszoden, geen kort gras waar de afgelopen jaren voor en op getraind was. Een fikse tegenvaller, maar voor iedereen hetzelfde.

Op donderdag werd er ’s morgens nog eerst getraind en was er in de middag een vlaggenparade die door duizenden toeschouwers werd bezocht met aansluitend de opening op het festivalterrein.

Veldwedstrijd

Vrijdag 10 mei stond de veldwedstrijd op het programma en om negen uur in de ochtend mocht Cisse starten. Onder luide aanmoedigingen van de vele meegereisde KV de Brink supporters en opa Johnnie was zijn eerste schot iets te laag voor deze baan. Zijn daaropvolgende schot was al beter en vanaf zijn derde schot ging het crescendo. De Italiaan Noell Spadoni in deze groep was geen partij en bleef ver achter op de rest. Op Jesse Schreiber van de Duite bond VSHB pakte Cisse na zeven schoten een schot voorsprong.

Het onderlinge ’gevecht’ met de jonge Ier Daniel Wilmot werd in het voordeel beslist door Cisse bij het 700 meter punt. Alleen Devin Hilmmer van de organiserende bond FKV liep vanaf het eerste schot al weg bij zijn concurrentie. Na vijf schoten lag hij op 500 meter, uiteindelijk behaalde hij de eerste plaats met een afstand van 946,35 meter in tien schoten en de Europese titel.

Cisse eindigde uiteindelijk op de elfde plaats met 794,30 meter. Nummer twee was Cathal Creedon uit Ierland met 893,85 meter en Max Oude Engberink van Vooruitzicht behaalde een uitstekende derde plaats met 880,55 meter. In het landenklassement behaalden de Nederlandse jongens een derde plek.

Straatwedstrijden

Op de zaterdag waren de straatwedstrijden gepland en hier is Nederland zeer succesvol geweest door van de twaalf medailles er zeven te winnen. Op de site www.bosselsaison.de/ kun je de gehele uitslag vinden van het EK.

Het zetten (de afstand in de lucht op het moment van loslaten tot de plek waar hij landt) of, zoals het in Duitsland wordt genoemd, het Klootschiessen is een echte Duitse aangelegenheid. De prijzen worden verdeeld over de twee Duitse bonden, de FKV Friessische Klootschieters of de VSHB uit Schleswich Holstein. Cisse behaalde hier een zestiende plaats met een afstand van 147,10 meter in drie schoten. De winnaar Thede Klinck werd eerste met een afstand van 227,90 meter met alle worpen over de 75 meter! Bij de mannen was de langste worp over de 94 meter.

Al met al was het een goed georganiseerd toernooi, met geweldige sportieve prestaties en heel veel gezelligheid en saamhorigheid met alle deelnemers. Er waren Zwitsers en Spanjaarden aanwezig om te kijken hoe een dergelijk groot toernooi georganiseerd wordt.

Het klootschieten leeft en in Ootmarsum kun je dat doen bij KV de Brink!