Sport & Vrijetijd

De Herten mogen in de parken blijven

ALMELO - De Hertenparken  in ons land mogen blijven. Zo ook de Hertenkampen  in het Rogmanspark en het Hertenkamp in de Aalderinkshoek in Almelo. Dit zorgt voor grote opluchting bij de vrijwilligers Begin vorig jaar besloot het kabinet dat er een lijst komt met dieren die als hobby- of huisdier mogen worden gehouden. Herten stonden niet op die lijst. Er mocht niet mee worden gefokt. Daardoor zouden hertenkampen over een paar jaar helemaal verdwijnen omdat er geen nieuwe dieren meer bij komen. 

Boze bewoners uit de wijk Aalderinkshoek kwamen met de wijkregisseur, Dennis Schutten, bij een en namens de gemeente werd een brief naar het ministerie verzonden. Ook uit andere delen van het land werden boze brieven gestuurd.  Dit had uiteindelijk een positief resultaat want op 12 december 2023 maakte demissionair minister Piet Adema bekend dat herten toch niet op de lijst komen.  Dat betekent dat de Hertenkampen kunnen blijven bestaan. Voorzitter van de stichting Hertenkamp Aalderinkshoek, Ernst Kok, is er dolblij mee.

Het Hertenkamp, het Rogmanspark en ook het Hertenkamp in de Aalderinkshoek zijn twee grote kampen waar genoeg ruimte is voor de herten. Ze worden goed verzorgd en er is een jachtopziener die in de gaten houdt of de kuddes niet te groot wordt. In de Aalderinkshoek beschikt men sinds kort over een jonge bok. “Er is ruimte voor jonge hertjes”, geeft Ernst Kok aan. De kudde bestaat momenteel uit 15 en mag doorgroeien tot 21 herten.

De herten zijn heel belangrijk voor de bewoners in de wijk maar ook daar buiten. Regelmatig komen mensen aardappelschillen of groenteafval brengen of ouders met kinderen kijken hoe de herten zich gedragen. Dat levert vaak een bijzonder en leerzaam schouwspel op.

Ernst Kok kijkt dagelijks bij de herten.