Sport & Vrijetijd

55e Concours Langeveen pakt opnieuw uit met nieuwe rubriek: Landenwedstrijd

LANGEVEEN - Voor de 55e keer houdt de landelijke Rijvereniging De Molenruiters Tubbergen-Langeveen volgend weekeinde, zaterdag 2 en zondag 3 september, haar befaamde concours hippique. Het programma wordt ingevuld met zowel paarden als ponydressuur- en springwedstrijden. Tevens krijgen de bixie-wedstrijden na het succesvolle debuut vorig jaar, een vervolg. Nieuw dit jaar is de Landewedstrijd voor teams uit de buurt. Het concours is gratis toegankelijk en belooft niet alleen ruiters en amazones maar ook het publiek een boeiend weekeinde te bezorgen. 

Het concours aan de Veldboersweg in Langeveen staat onder paardenliefhebbers bekend als het een van de gezelligste regionale concoursen. Niet voor niets telt het hippische event jaarlijks tussen de 800 en 1000 starts. Dit is mede te danken aan het gedreven bestuur van De Molenruiters en de ruim 50 enthousiaste vrijwilligers. Ondanks de ziekte van medeorganisator Hans Oude Hendriksman is het de nadrukkelijke wens van hem en zijn familie om het concours te laten doorgaan. 

‘Pony- en paardenspringen naast elkaar is uniek in de regio’

Het concours gaat zaterdag om 08.00 uur van start met pony- en paardenspringen en dressuur. “Dat deze wedstrijden letterlijk naast elkaar worden gehouden is uniek in de regio”, vertelt Edmond Geers, voorzitter. “Toch zijn beide rubrieken helemaal gescheiden van elkaar. Dat geldt ook voor het inspringen.” Eveneens bijzonder is de grasbodem waarop de parcours een plek krijgen. “Vroeger was dat nagenoeg standaard”, memoreert Edmond. “Inmiddels zijn veel concoursen op grasbodems verdwenen. We zijn er trots op dat wij dit al die jaren hebben kunnen handhaven. Het ademt nostalgie. Daarnaast biedt gras meer uitdaging onder invloed van weersomstandigheden. Nu hadden we de laatste zeven jaar ook fantastisch weer tijdens ons concours. Daar gaan we dit jaar uiteraard weer van uit.”

Wederom glansrijke rol voor Bixie-ruitertjes

Volgens goed gebruik is zaterdagmiddag kindermiddag. Voor kinderen is er van alles te beleven op het concoursterrein. Van hoefijzer versieren en pony’s aaien tot glittertattoos en een stokpaardjesrace.

Vanaf 14.00 uur ook de bixie-wedstrijden (tot en met 12 jaar) -met hindernissen van 10 centimeter voor de allerkleinsten,- evenals springen en dressuur op de rol. “De bixie rubriek ontving vorig jaar enorm veel enthousiaste reacties”, laat oprichter van de bixie-rubriek Lydia Haselbekke weten. “Daarom besloten we om deze rubriek dit jaar een vervolg te geven.”

Eén minuut gratis winkelen voor de winnaar van het ponyspringen

Ook het ponyfinalespringen (tot en met 18 jaar) is jaarlijks een drukbezocht onderdeel. De prijs die de winnaar ten deel valt is minstens zo populair: Eén minuut gratis winkelen bij Plus Wallerbosch in Geesteren. “Deelnemers vinden het geweldig”, weet Edmond. “Elk jaar is het weer een feestelijk moment wanneer de prijs wordt verzilverd. We zijn enorm dankbaar dat Michel Wallerbosch ons hierin al dertien jaar sponsort.”

Wie het ‘goud’ van de Kleine Grote Prijs voor de paarden binnensleept, is minstens zo fortuinlijk. Een bedrag van € 300,- ligt klaar voor de springruiter of -amazone die met zijn of haar paard het parcours met hindernissen van 1 meter 20 hoog het snelst aflegt. De Kleine Grote Prijs begint rond 15.30 uur en is voor deelnemers van alle leeftijden.

Nieuw onderdeel: de Landenwedstrijd

Voor de avond heeft de organisatie iets nieuws in petto. “Teamspringen in de vorm van een Landenwedstrijd”, vertelt wedstrijdsecretaris Anne-Lotte Tijhuis. “Elk team, bestaande uit vier ruiters of amazones, staat voor een land. Ieder teamlid rijdt één ronde en de beste drie teamrondes tellen mee voor de eindtijd. Het winnende team wint € 500,-. Deelnemen aan deze rubriek kan uitsluitend op uitnodiging”, benadrukt Anne-Lot. “Het zijn onder meer sponsoren en verenigingen uit de buurt die we hiervoor hebben gevraagd.”

Het avondprogramma wordt ingevuld door een ‘Amsterdamse zanger’.

Paardenspringen en dressuur

Wie niets wil missen van de zondag moet ook vroeg uit de veren. Vanaf 08.00 uur is de concours-dag ‘aan’ met paardenspringen en dressuur op het hippische menu. Het spits wordt deze dag afgebeten door de B en L rubriek gevolgd door de 4-jarige springpaardenwedstrijd. “De deelnemers worden beoordeeld op hun manier van springen”, licht Edmond toe. “De winnaar wint een gratis dekking van zijn of haar paard door een hengst van Hengstenhouderij Nijenkamp in Lemselo.”

Daarna is het de beurt aan de M rubriek met aansluitend de Grote Prijs van Langeveen. De afterparty wordt muzikaal omlijst door de band Heer en Meester.