Natuur & Milieu

Wethouder vindt nest wulp

MANDER/GEESTEREN - Wethouder Ursula Bekhuis en Henk Paalhaar uit Mander hebben zaterdagmorgen 4 mei een wulpennest met vier eieren gevonden op het weiland van Henk Paalhaar in Mander. Henk had de wulp al dagen in het vizier en kon de plek redelijk goed aanwijzen aan dronepiloot Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren. 

Compliment

“Petje af, dit maakt het voor de dronepiloten veel gemakkelijker als de agrariër de plek van het nest al ongeveer kan aangeven”, zegt Hennie Schröder. Henk Paalhaar had een hoek van ongeveer 30 bij 30 meter aangewezen als de plaats waar de wulp ongeveer zou broeden in het hoge gras.

Hotspot

Nadat de weidevogeldrone het veld had afgescand waren er vijf hotspots in beeld gekomen. Eén hotspot was heel klein, maar wel fel wit. “Daarna hebben we de spotvlucht gemaakt, die van hotspot naar hotspot vliegt”, licht Hennie Schröder toe. Roger Borre van Robor Electronics heeft de software zo ontwikkeld dat de veldwerkers zo kort mogelijk in het veld hoeven te zijn.

Controle

Samen met wethouder Ursula Bekhuis heeft Henk Paalhaar alle hotspots gecontroleerd op aanwijzingen van de dronepiloot van onze vogelwerkgroep Geesteren. “Wat een goede samenwerking. Alles verliep voorspoedig en in no time was alles afgewerkt.”

Wulp

Een leuke bijzonderheid: ''We hadden de drone nog even laten hooveren op 35 hoogte, want de wulp kwam er al weer aanvliegen en liep het laatste stukje gewoon weer naar haar nest toe en ging door met broeden. De drone boven haar hoofd interesseerde haar blijkbaar niks. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt", aldus Hennie Schröder.

Uw reactie