Natuur & Milieu

Waarom zingen vogels?

WEERSELO - Natuur- en vogelwerkgroep De Grutto houdt op vrijdag 15 maart weer haar gebruikelijke voorjaarsbijeenkomst. Aan het begin van deze bijeenkomst worden de bezoekers bijgepraat over een aantal verenigingsactiviteiten. Daarna volgt een presentatie van Dick de Vos met als onderwerp ’Waarom zingen vogels?’

Op deze vrijdagavond houdt vogelkenner Dick de Vos een ludieke lezing over vogelzang. Dick is natuurgids voor IVN Leiden en schrijver van verschillende vogelboeken: Wat zingt daar, Vogelzang in Beeld en in 2012 het standaardwerk Vogelzang van Nederland, waarin een determinatiesleutel staat om in drie stappen de vogel via zijn zang op naam te brengen. Zijn laatste boek is de Canon van de Nederlandse natuur. Ook is hij regelmatig te horen bij Vroege Vogels.

Ontstaan van vogelzang

Aan de hand van geluidsopnames gaat hij in op verschillende theorieën over het ontstaan van vogelzang, zowel uit de ornithologie als de mythologie. Vroeger dacht men dat vogels zingen omdat ze blij zijn, of om mensen troost te geven of God te eren. Moderne verklaringen wijzen op de functie van vogelzang om het andere geslacht te lokken of om het territorium te verdedigen tegenover naburige mannetjes.Vogelzang is niet anders dan ’schelden naar de buren’.

We horen rauwe geluiden van de Archaeopteryx, de hemelse zang van de veldleeuwerik, maar ook geluidsimitaties door vogels en fragmenten van componisten die andersom vogelzang hebben geïmiteerd of verwerkt: van Messiaen tot The Beatles.

Kom naar deze inspirerende presentatie en open uw oren en ogen. De voorjaarsbijeenkomst zal plaatsvinden in ’t Trefpunt, Legtenbergerstraat 6 te Weerselo en begint om 19.30 uur. De toegang is gratis en iedereen is welkom.