Natuur & Milieu

Eerste nest grutto van 2024 gevonden!

GEESTEREN - Veldwerker Gerrit Olimulder van de Vogelwerkgroep Geesteren en dronepiloot Roger Borre van de Weidevogels Hof van Twente vonden zaterdagochtend 13 april het eerste nest van een grutto van dit jaar. Een super samenwerking leverde een prachtige prestatie op. 

Roger Borre voorziet de Vogelwerkgroep Geesteren al vijf jaren van drones en belangrijke updates voor de software. Ook leidde hij de tien dronepiloten op en begeleidde ze. Zaterdagochtend vond het tweetal in totaal nog liefst 24 nesten van kieviten en een eendennest met vijf eieren in de Veldhoek bij Geesteren.

Maïsland

Roger Borre heeft eerst een weiland, waar de grutto zat, en daarna een maïsland van ongeveer tien hectare gescand met de drone. Hij is daarna in de spotvluchtmodus alle hotspots nagelopen en heeft de plekken van de vele nesten ingevoerd in het systeem. Door een foto te maken van 35 meter hoogte worden de coördinaten vastgelegd bij het plaatje. Via Telegram voert Roger Borre vervolgens de gps-locatie in met de app Monitor Boerenlandvogels. Iedereen kan de app downloaden en zien waar de nesten liggen.

Verstoring

"Door eerst alles effectief af te vliegen hoeven de veldwerkers het veld nog niet in”, legt voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren uit. “Er is geen onnodige verstoring. Je kunt dan nog onder maximale omstandigheden supersnel vliegen, voordat de zon op komt.”

Voortreffelijk

Bij een verstoring door de veldwerkers vliegt alles tegelijk de lucht in, zodat de laatste eieren te veel zouden afkoelen om gevonden te worden met de drone. “Petje af voor Gerrit Olimulder. Hij deed het voortreffelijk”, aldus voorzitter Schröder. “Dit was voor hem de eerste keer als veldwerker om de nesten op te sporen. En dan ook nog eens het eerste gruttonest van dit jaar met vier eieren vinden, dat is echt heel mooi.”

Grutto

"De helft van de nesten was al gevonden door onze vrijwilligers, die er ook al stokken bij hadden gezet", zegt Hennie Schröder. “De gruttonesten, waar wij eigenlijk op vlogen, hebben we niet gevonden. Er kunnen dus nog gruttonesten van één, twee of drie eieren liggen.”

De stichting Weidevogels Hof van Twente is dit jaar begonnen met dronevliegen na informatie en hulp te hebben gekregen van de Vogelwerkgroep Geesteren. In het Tubbergse dorp hebben vrijwilligers al vijf jaren ervaring opgedaan met de drone onder leiding van coördinator Anton Schrijver.