Natuur & Milieu

De wondere wereld van de honingbij

ALMELO - Bijen zijn onmisbaar binnen de natuur, de voedselproductie, de flora en fauna. Imkers Inge Geertman en Ina ter Haar vertellen op vrijdag 15 maart via beelden en verhalen hoe bijzonder de leefwereld van de honingbij is. Het wordt de derde Qredits lezing voor senioren in het Meester Siebelinkhuis van De Klup Twente. 

Ina ter Haar en Inge Geertman zijn tuiniers met ieder een prachtige bloementuin. Zeker de Haarboershof van Ina ter Haar geniet naam en faam in Twente en daarbuiten. Maar beide tuiniers zijn ook enthousiaste imkers met 100.000den bijen in hun kasten. Ze koesteren de beestjes en slingeren jaarlijks vele kilo’s honing. Ze weten inmiddels ook heel erg veel van de bijzondere leefwereld van de bij.

Inge Geertman is in het dagelijks leven werkzaam bij Qredits, de organisatie die ondernemers in Nederland helpt met financiering, coaching en ondersteuning. Haar werkgever stimuleert Inge en collega’s om zich naast hen werk in te zetten voor maatschappelijke doeleinden. Inge krijgt 15 maart vrij om met haar vriendin Ina ter Haar de lezing te verzorgen over de honingbij. Extra leuk is dat ze drie andere collega’s meeneemt die voor de bezoekers van de lezing een smakelijke lunch gaan verzorgen.

Honingbij

De lezing van Inge Geertman en Ina ter Haar spitst zich toe op de honingbij, waar ze zelf heel veel volken van hebben. Beide imkers zitten in een spannende periode, net na de winter. Want dan is het afwachten hoe de bijenvolken die winter, de kou en vooral de eindeloze regenbuien hebben doorstaan. Zijn ze verzwakt, is er voldoende voedsel, kampen ze met ziektes of is er grote sterfte? Ze kunnen er van alles over vertellen tijdens de lezing, waarin ze ook beeld- en filmmateriaal laten zien.

De presentatie over de wondere wereld van de bij is de derde op rij die medewerkers van Qredits bij De Klup Twente verzorgt. Eerder waren er lezingen over ballonvaart en de ontwikkeling van wolf tot hulphond. De lezingenserie is speciaal bedoeld voor senioren en wordt altijd afgesloten met een lekkere lunch.

De wondere wereld van de bij. Vrijdag 15 maart, Meester Siebelinkhuis, Berlagelaan 2, Almelo. Inloop vanaf 10.00 uur, aanvang 10.30 uur, lunch 13.00 uur. Entree en lunch zijn gratis voor senioren. Er is plek voor maximaal 60 mensen. Opgave en informatie: hanny@deklup.nl Tel. 06 15 16 45 76.