Natuur & Milieu

De Höfte up-to-date voorjaar in

OLDENZAAL - Een interne verbouwing en een nieuw officieel Rustpunt-terras voor de niendeur: up-to-date blijven. Dat is waar de Jos Japink, sinds januari de nieuwe bedrijfsleider van Natuur Milieu en Educatief Centrum De Höfte, zich op richt.

Hoewel De Höfte zich, naar zijn zeggen, aan heeft te passen aan de inkomsten is het mogelijk een verbouwing door te voeren. Het winkeltje op het plein voor de niendeur waar boerderijproducten worden verkocht gaat naar binnen. “Op de plek waar nu de diervoederkeuken is”, legt Japink uit. “Die keuken verplaatsen we naar achteren en in het midden creëren we dan een stukje horeca waar bezoekers een kop koffie met een taartje kunnen eten. De winkel komt binnen beter tot zijn recht. Bovendien wordt het dieven dan minder makkelijk gemaakt. Want diefstal komt echt voor. Een stuk  kaas dat gewoon zonder betalen mee wordt genomen bijvoorbeeld.”

Rustpunt met terras
Op de plek van het winkeltje komt dan het Rustpuntterras. “Een prachtige plek”, vindt Japink, wijzend op het eikenbos met scharrelkippen ernaast. “De kippen zullen zeker op het terras kruimels komen zoeken.”
Zijn de eerste acht lammetjes al geboren, de geiten zijn de volgende die aan de beurt zijn nageslacht te werpen. “En daarna is het de beurt aan de twee zwangere brandrode koeien kalfjes te baren”, weet Japink. Ook de bonte Bentheimer varkens zijn zwanger, dus volop jonge dieren straks in de lente.
In de broedmachine kunnen bezoekers de groei van kuikens in de eieren volgen. Met Pasen zijn de kuikentjes te zien. “En we hebben een aantal nieuwe legkippen om meer eieren voor de verkoop te hebben.”
Vrijwilligers hebben de fruitbomen gesnoeid zodat Japink hoopt op een goede oogst in het najaar. Nieuw is ook de imker die zich over de bijenstal ontfermt. Japink is blij dat De Höfte de draad weer goed op heeft weten te pakken.

Aderlating
“Zeker na het overlijden van Toos Benneker vorig jaar. Toos betekende op educatief gebied veel voor de boerderij. Dat zij ons is ontvallen is een grote aderlating geweest.”
Met een achtergrond als hovenier en werken met mensen met een beperking trad Jos Japink begin dit jaar enthousiast in de voetsporen van zijn voorganger Anouk Vos om de drie vaste krachten en 45 vrijwilligers aan te sturen. “Projecten waar Toos mee bezig was hebben we weer opgepakt. Zoals de knuffelwei. Scholen zijn al benaderd om hier de lammetjes te komen aaien. De moestuin, de heemtuin, nu zijn ze nog grijs en grauw, maar straks gaat alles weer groeien en bloeien. Ook de natuurspeelplaats op het energieplein zal dan ook weer volop kinderen trekken. Die kunnen daar lekker basic spelen met water en modder.”

Vrijwilligers gezocht
Door alle vernieuwingen heeft de Höfte meer vrijwilligers nodig. Gastvrouwen voor het zetten van kopjes en thee op de terrassen binnen en buiten. Maar ook mensen die in de weekenden de dieren willen verzorgen of kunnen helpen met de administratie. “Zodat we weer vooruit kunnen en ook meer inkomsten verwerven”, aldus Japink.