Algemeen

“We moeten onze vrijheid niet voor lief nemen”

OLDENZAAL - Op zaterdag 4 mei kwamen veel Oldenzalers bijeen in de Herdenkingstuin om alle burgers en militairen te herdenken die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Er werd extra stil gestaan bij de slachtoffers van oorlogen die op dit moment in de wereld gaande zijn.

Vooraf vond er ceremonie in de Hofkerk plaats, gevolgd door een stille tocht door het centrum van de stad. Een afgevaardigde van het Comité Nationale Feest- en Gedenkdagen Oldenzaal heette iedereen welkom. In het bijzonder de veteranen die in grote getalen aanwezig waren.

Het Oldenzaals Mannenkoor zingt ‘Goodnight my friends’ waarna Sieme Ankoné de Taptoe blaast en iedereen twee minuten stil is. Daarna volgen het eerste en zesde couplet van het       Wilhelmus. Dan begint de burgemeester aan zijn toespraak. “Er zijn mensen die leven tussen hoop en vrees. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. We wilden nooit meer oorlog, maar toch           gebeurt het wereldwijd nog steeds.

Kijk naar de oorlog in de Oekraïne, die alweer twee jaar duurt. En naar Israël en Gaza. Zo was het ook ooit hier in Nederland. De afstand wordt steeds groter, maar het is belangrijk om te blijven herdenken en verhalen te vertellen. Het is een groot goed dat we dat blijven herhalen en onze vrijheid niet voor lief nemen. Zo herdenken we vandaag de Oldenzaalse         familie Weiss, de acht slachtoffers die zijn omgekomen bij de explosie op de Groote Markt tijdens de bevrijding en de 63 Oldenzalers die in de oorlog zijn gedeporteerd en omkwamen gedurende de Tweede Wereldoorlog.

We moeten niet alleen herdenken, maar ook reflecteren hoe het is om mens te zijn. Het vermogen tot empathie en begrip maakt ons wie we zijn. Tolerantie, respect en oprechte openheid maken de samenleving mooier. Denk eens na wat je zelf doe om verbinding te maken. Vrede is hard werken.”

De 63 namen worden zoals ieder jaar opgenoemd door kinderen van Scoutingvereniging Peerke Donders om hen te blijven herdenken en niet te vergeten. Een trombonekwartet van Koninklijke Muziekvereniging Semper Crescendo speelt een prachtig nummer waarna het tijd is voor het leggen van de kransen en bloemstukken. Tot slot draagt stadsdichter Geert Christenhusz passievol zijn gedicht ‘Nie Wieder, Nooit meer’ voor en sluit het Mannenkoor de avond zoals altijd af met het nummer ‘Imagine’ van John Lennon.

Foto’s: Geert Cox

Uw reactie