Algemeen

Wat levert ons dat op in Twenterand?

Ben er eerlijk gezegd even helemaal klaar mee. Te vaak moet ik ongewild in de verdediging  als het over Het Punt in Vroomshoop gaat. “Kost ons alleen maar geld” en “Ze moeten zelf de broek ophouden”, hoor ik dan wat zuur in overigens geanimeerde gesprekken met Twenteranders uit andere kernen. Ik heb besloten het offensief te kiezen, voelt veel beter. Dankzij Cogas-gelden, het doorzetten van de toenmalige wethouder Jan Binnenmars samen met actieve Vroomshopers en de toenmalige bestuurders van Twenterand is dit prachtige activiteitencentrum er gekomen. Het MCC, de sporthal De Stobbe, de gemeentelijke gymnastiekzaal en Het Front werden in één klap vervangen. We mogen trots zijn op deze prachtige voorziening, waar het wemelt van activiteiten. Onlangs had ik er een bijeenkomst van ons bestuur van het Aquapark De Zandstuve. We zagen er leden van de gemeenteraad van Twenterand voorbijkomen en op dezelfde moment werd er gebiljart. Ook speelde het volleybalteam van Eurosped in de kampioenspoule van Nederland. Wat een ongelofelijke drukte en ook wat een vitaliteit. Dat is echt hartverwarmend.

Kijk ook eens naar het centrum, het hart van het kanaaldorp Vroomshoop, met naast Het Punt, het gezondheidscentrum Oranjeplein, de brede school Kadans, een politiepost en woningbouw. Dan   besef je: dit hart klopt en dat in meerdere opzichten.  

In andere kernen zijn ook vele positieve ontwikkelingen te ontdekken. Denk aan het tweelingdorp Westerhaar-Vriezenveensewijk met z’n medische voorzieningen in De Klaampe en de excellente basisschool De Fontein. Beschouw Geerdijk, De Pollen en Bruinehaar met hun aansprekende evenementen in zomer en winter. Kijk eens naar het toeristische brinkdorp Den Ham met z’n vele activiteiten rondom de Brink en met de groenste voetbalclub. En kijk verder het bijna 650-jarige Vriezenveen met z’n prachtige museum en landelijke scorende evenementen: ‘Vjenne neugt oe’.

Het innovatieve project van fotograaf Stefan Schipper om pakweg 60 bekende Vriezenveners met de ‘Lachwacht’ op de gevoelige plaat te vereeuwigen, mooi toch? Doet me denken aan Susan Smelt uit Vroomshoop, die een grote rol speelt bij het restaureren van de echte Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. En ach, dat Stefan Schipper in een tweet de woorden ‘Vjenne rules’ bezigt, het tekent zijn enthousiasme. Dat duidt op een zelfbewustzijn, dat in de kern van de zaak alleen maar goed is. Niet overdrijven natuurlijk, want het ‘Britain rules the waves’ is sinds het treurige schouwspel met de Brexit nu echt voltooid verleden tijd.

Lekker actief in de kernen van Twenterand en ook zaken samen oppakken kan het credo zijn. Neem het Christelijke Mannenkoor Vroomshoop, waar vele Hammenaren het hoogste lied zingen. Dat gerenommeerde koor maakt zich onder de bezielende leiding van Gezinus Veldman op voor de muzikale vertolking van het drama en epos ´De slag bij De Groene Jager´ in Den Ham. Dat dodelijke koningsdrama wordt tot leven gewekt. Mooi is ook het samengaan van wandelvoetballers uit alle kernen van Twenterand, die als Old Stars Twenterand elke week bij Voorwaarts actief zijn. Saamhorigheid is daar voelbaar en vriendschappen worden daar geboren. Daar is geen sprake van een vorm van twistveen.

De gunfactor moet in Twenterand omhoog en het Bijbelverhaal van jaloezie over Kain en Babel moet geen opgeld doen. Positief denken en elkaar inspireren als inwoners van de verschillende kernen in Twenterand, daar gaat het om. Dan wordt de vraag “Wat kost het ons?” ingewisseld voor “Wat levert ons dat op?”