Algemeen

Wat begon als onderdeel van revalidatie resulteert nu in expositie in Willemien

OLDENZAAL - Raymond Westhoff beoefende verschillende sporten maar belandde door een bizar ongeluk met zijn mountainbike in een rolstoel. Als onderdeel van zijn revalidatie begon hij met schilderen. Het resulteert nu in een expositie van zijn schilderijen in sociaal cultureel centrum Willemien.

Raymond Westhoff had net zonder problemen een avontuurlijke mountainbike ocht door de Alpen achter de rug toen het op een zondagmorgen in oktober 2019  tijdens een ritje door Noordoost-Twente helemaal mis ging. Nabij Agelo vloog er langs het Almelo-Nordhornkanaal een stok in zijn voorwiel, waardoor hij over de kop ging. Een val met ingrijpende gevolgen.

“Toen ik op de grond lag en me niet kon bewegen, wist ik het direct: een dwarsleasie”, blikt Raymond Westhoff, die werkzaam was als fysiotherapeut, terug op de dag die zijn leven voorgoed veranderde. “Ik heb een hoge, dwarsleasie met gedeeltelijke uitval van niet alleen mijn beenmusculatuur, maar ook van mijn arm- en handspieren.”

Een lange periode in het ziekenhuis en ’t Roessingh volgde en ondertussen werd zijn woning in De Essen in Oldenzaal zodanig aangepast dat hij er terug kon keren. De man die veel van zijn vrije tijd vulde met tennis, volleybal en fietsen was van het ene op het andere moment afhankelijk van hulp van anderen en gekluisterd aan een elektrische rolstoel. Een hard gelag, maar Raymond Westhoff (67) herpakte zich.

Als deelnemer van de stichting Klas op Wielen vertelt hij op (basis)scholen over zijn nieuwe leven, over zijn lichamelijke beperkingen en vooral over wat hij nog wel kan. Hij vond  onder andere een nieuwe hobby. Als onderdeel van zijn revalidatie begon hij met schilderen en hij bleek ook op dat gebied over de nodige talenten te beschikken.

Dat wordt vanaf 1 juli voor iedereen zichtbaar gemaakt in sociaal cultureel centrum Willemien aan de Wilhelminastraat. Zeven schilderijen van zijn hand zijn er op verschillende plekken in het gebouw te zien en vormen zodoende een kleine kunstroute. Met deze expositie zorgt Raymond Westhoff voor een primeur in Willemien.

In het sociaal cultureel centrum vinden al tal van activiteiten plaats. Het ontwikkelt zich steeds meer als de huiskamer van Oldenzaal. “We waren al aan het kijken of we door wat aanpassingen in het gebouw ook mogelijkheden voor tentoonstellingen kunnen bieden. Het verzoek van Klas op Wielen voor een expositie van het werk van Raymond sluit daar heel mooi bij aan. Het is de bedoeling dat om de drie maanden een andere amateurkunstenaar hier zijn werk kan laten zien”, zegt Alice ten Dam, directeur van Impuls.

Wethouder Murat Yilderim (o.a. cultuur en bewonersparticipatie) verricht op vrijdagmiddag 28 juni om 14.00 uur de officiële opening van de expositie met de schilderijen van Raymond Westhoff. Daarna kunnen belangstellenden tot 1 oktober dagelijks op de gebruikelijke openingstijden een kijkje nemen in sociaal cultureel centrum Willemien aan de Wilhelminastraat 5.