Algemeen

VoorleesExpress zoekt coördinatoren in Oldenzaal

OLDENZAAL - Bibliotheek Twente zoekt nieuwe coördinatoren voor de VoorleesExpress in Oldenzaal. Met een uurtje per week jonge kinderen voorlezen, helpen voorleesvrijwilligers ouders bij de taalontwikkeling van hun kind. Dit doen zij met voorlezen, taalspelletjes en uitstapjes naar de bibliotheek. Boeken voorlezen, verhalen vertellen en gesprekjes voeren vergroten de woordenschat van kinderen. Voor veel laaggeletterde ouders zijn deze activiteiten niet vanzelfsprekend en de VoorleesExpress is bedoeld om kinderen met een taalachterstand extra aandacht te geven. Enthousiaste vrijwilligers bezoeken gedurende een half jaar wekelijks hun gezin. Ouders krijgen tips en handvatten hoe zij door voorlezen aandacht kunnen besteden aan taal. De bieb is op zoek naar coördinatoren voor het nieuwe seizoen dat in september start.

Vrijwilliger worden?
De voorleesvrijwilliger van de VoorleesExpress heeft twintig contactmomenten met een gezin in de buurt. Eén keer per week, op een vast moment. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Er wordt voorgelezen, maar ook breder gekeken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd worden in taal en hoe ouders daarbij betrokken kunnen worden. Andersom worden vrijwilligers ook betrokken bij de gezinnen; uitnodigingen voor etentjes en diploma-uitreikingen en ontmoetingen met familieleden, je hoort erbij!

Deze vrijwilligers weten als geen ander hoe kinderen opgroeien, hoe ouders kunnen worstelen met de hoge verwachtingen die de maatschappij van ze heeft, hoe onzeker ze zijn op het gebied van leesbevordering en taalachterstand. De VoorleesExpress doet er alles aan om hierop in te spelen en laaggeletterdheid terug te dringen.

“Om dit proces in goede banen te leiden, zijn er coördinatoren nodig”, laat de bibliotheek weten. “Een coördinator is het aanspreekpunt van zowel de vrijwilligers die voorlezen als de gezinnen die deelnemen”, vertelt Danielle Bekkers, projectleider VoorleesExpress voor de bibliotheek in Oldenzaal. “In het voorleestraject voert de coördinator meestal een paar gesprekken met de voorlezer en het gezin. Zo kan de coördinator hen goed begeleiden.” De VoorleesExpress is volgens de bieb effectief. De woordenschat wordt groter, de taalontwikkeling wordt gestimuleerd en de taalomgeving in huis wordt verrijkt. Vaak groeit ook het zelfvertrouwen.

Ontstaan VoorleesExpress
Achttien jaar geleden woonde Anne Heinsbroek in de Utrechtse wijk Kanaleneiland met een Turkse vriendin. Anne zag hoe de neefjes van haar huisgenoot van 4 en 6 haast geen Nederlands spraken en ging spontaan voorlezen. Het had veel effect. Ze begonnen veel meer te praten en begrepen steeds meer van de verhalen. Haar zus Marieke Heinsbroek gaf als vrijwilliger huiswerkbegeleiding aan kinderen met een taalachterstand. Samen zagen ze een groot probleem én mooie kansen. Met vriendinnen begonnen ze in 2006 bij de eerste tien gezinnen in Kanaleneiland. Dit was het begin van de VoorleesExpress.

VoorleesExpress in Oldenzaal
Afgelopen seizoen heeft de VoorleesExpress in Oldenzaal 21 trajecten afgerond, dit betekent dat ze maar liefst 38 kinderen hebben bereikt. Kinderen zijn hierdoor meer gaan praten, hebben meer zelfvertrouwen gekregen en hebben meer plezier gekregen in (voor)lezen en ouders gaan thuis meer ondersteunende taalactiviteiten doen. Er is hard gewerkt door de vrijwilligers en ze mogen met trots dit seizoen afsluiten.

Ter afsluiting een quote van één van de kinderen: “Nog twee nachtjes slapen en dan komt Gerda weer!”.

Aanmelden kan via www.voorleesexpress.nl/aanmelden.