Algemeen

Verbroedering en ook koninklijk voor St. Jozef Reutum

VASSE/REUTUM - Op Hemelvaartsdag hielden de muziekverenigingen van Reutum en Vasse weer hun jaarlijkse traditionele rondgang. Omdat de route van St. Cecilia Vasse dit jaar door de Beekzijde liep, werd een bezoek gebracht aan de jubilerende noaber vereniging uit Reutum. Reutum mag zich na de ontmoeting tussen beide verenigingen quasi-koninklijk noemen. 

Beide verenigingen vertrokken dit jaar om 7 uur ’s morgens op een platte wagen voor een muzikale rondgang door de beide kerkdorpen. Om 08.15 uur werden de muzikanten van St. Cecilia ontvangen door de muzikanten van St. Jozef bij het Kultuurhoes in Reutum.

Tijdens de openingsspeech door de voorzitter van Vasse werden, volgens traditie, zestig eieren overhandigd. Duidelijk werden de muzikanten van Reutum er op gewezen dat ze niet zo maar een muziekvereniging op bezoek hadden maar één met het predicaat Koninklijk. St. Cecilia uit Vasse heeft in 2023, tijdens het honderdjarig bestaan, namelijk het predicaat Koninklijk mogen ontvangen.

Opblaasbare kroon

Dat Reutum, dit jaar vieren ze hetn 120-jarige bestaan, nog steeds niet dit predicaat mag voeren, wordt door de vereniging als een groot gemis gezien, waarna Vasse op zoek ging naar een alternatief voor de jubilerende vereniging. Om de pijn enigszins te verzachten werd aan de voorzitter van St. Jozef ,Stefan Groothuis, een 'koninklijke onderscheiding' aangeboden in de vorm van een opblaasbare kroon.

Omdat de 125 jaar nog niet is bereikt, werd er vervolgens een beetje wind uitgelaten. “Nu hoort ook Reutum er een beetje bij en over vijf jaar mag hij helemaal opgeblazen worden”, aldus de voorzitter van Vasse, Clemens Kempers. Vervolgens werden alle muzikanten uitgenodigd voor een ontbijt in het Kultuurhoes.

Jubilisimo

Om 09.15 uur vertrokken beide verenigen weer door gezamenlijk Jubilisimo te spelen. Reutum vervolgde de route door de laatste buurtschap, Vasse vertrok richting het dorps kerkplein, waar na de H. Mis werd gespeeld voor de kerkgangers en voor het 40-jarig bruidspaar Kemna en het 50-jarig bruidspaar Mensink.

Beide verenigingen kunnen terugzien op een prachtige en verbroederende Hemelvaartsdag. Over vier jaar zullen de verenigingen elkaar weer treffen.

Uw reactie