Algemeen

Uitgestoken vlag verbindt groep buren Tulpstraat

OLDENZAAL - Op signaal van de roep van de toeter in de hand van nachtburgemeester Peter Seiger, steken zaterdagavond rond zes uur 22 buren aan de Tulpstraat hun Tulpenvlag gelijktijdig in de houder. Als startsignaal voor het buurtfeest. Want naar de buitenwacht toe willen de Tulpenbollen, zoals de groep buren zich noemt, graag uitstralen dat ze elkaar weten te vinden en zich verbonden voelen met elkaar. 

Jeroen ter Beke woont sinds 1991 met plezier aan de Tulpstraat. Toen hij bemerkte dat de buurtfeesten steeds minder werden bezocht pakte hij de draad op daar verandering in te brengen.

Het leidde tot de oprichting van een buurtcomité, naast Ter Beke bestaand uit Barry Segerink, Arjan Aalbers en Bert ter Huurne. Omdat sindsdien de belangstelling vanuit de buurt voor activiteiten en gezellige feestjes toenam, besloot het comité dat gevoel van verbinding kracht bij te zetten door de aanschaf van een vlag.

Jeroen: ´We houden hier twee buurtfeesten per jaar. In voor- en najaar. En daarnaast op oudejaarsdag een oliebollenmiddag. De mannen hebben sinds kort eens per drie maanden een vrij ma bo en vorig jaar werd voor het eerst een grootse buurtbingo georganiseerd. Dat werd een super succes. We benaderden ondernemers in de buurt om prijzen beschikbaar te stellen en dat leverde geweldig veel op. Van plantenbakken tot airfryers. Erg leuk!´

Noord- en zuidkant
Het Tulpenbollenbuurtje loopt van de kruising met de Ootmarsumsestraat, met links zalencentrum Rouwhorst en rechts Domino´s pizzeria, tot aan automaterialenhandel Hampsink en de doorgang naar de Kloosterstraat. Van de 25 huizen wezen er drie de vlag af.

Zaterdagmiddag klom Barry Segerink met de boor op de ladder om de woningen die nog geen vlaggenhouder hadden daarvan te voorzien. 

De Tulpenbollen zijn opgedeeld in een noord- en zuidkant. De kant van Rouwhorst is noord. Beide zijden van de straat streden zaterdagavond in teams om de gouden vlaggenstok. De buren daagden elkaar, onder het genot van een drankje en oud Hollandse hapjes, uit met een pubquiz en het spel graanzaksmieten.

´Meer dan tevreden´
Dit is een fijne buurt om te wonen´, vindt Ter Beke. ´Het een gemêleerde buurt met jonge en oudere bewoners. De oudste is ver in de tachtig, de jongste begin twintig.´

Tevreden is het buurtcomité ook met het contact dat de uitbater van Rouwhorst Maurice Nevels onderhoudt met de buurt. Met een adres aan de Ootmarsumsestraat is hij geen Tulpenbol, maar met de buurt houdt hij open contact. ´ In de periode van carnaval is de straat hier afgesloten. Maurice nodigt ons elk jaar uit om ons te informeren over de gang van zaken. Ook spreekt hij het beveiligingsplan met ons door. Daarover zijn we meer dan tevreden.´

Zondagavond om acht uur haalden de Tulpenbollen hun vlaggen weer binnen. Om ze weer uit te steken bij een volgende buurtactiviteit. ´En met carnaval zouden we hem ook uit kunnen hangen´, denkt Ter Beke, die met het comité nadenkt over de plaatsing van lichtbollen aan de vlaggenhouders tijdens de donkere dagen rond kerst.