Algemeen

Twentse buurtbussen verder met Arriva

ALBERGEN - Op 10 december 2023 is de busvervoerconcessie in Twente van Keolis overgegaan op Arriva. Dat geldt voor alle 104 lijnbussen maar ook voor de 14 buurtbusverenigingen. De bekende rode bussen met het karakteristieke Twentse ros heeft plaats gemaakt voor de witte bussen met het kleurrijke logo RRReis. Niet alleen de buitenkant is veranderd maar ook de binnenkant van de bussen heeft een ware metamorfose ondergaan. De reiziger kan kennis maken met een luxe uitstraling van het interieur, waarmee het reizen met het openbaar vervoer tot een plezierige aangelegenheid maakt. De aanwezigheid van een vernieuwde boordcomputer biedt zowel de reizigers als de chauffeurs aangename faciliteiten en staat 24 / 7 in verbinding met de verkeersleiding van Arriva in Heerenveen.

Zowel de lijnbussen als de buurtbussen zijn voorzien van online betaalmogelijkheden, zodat betalen met de OV-chipkaart, bankpassen, mobiel en QR-code tot de mogelijkheden behoren. Daarnaast is het mogelijk om kaartjes per rit te kopen, die eveneens online betaald kunnen worden. De ledschermen in de bussen geven direct weer waar de bussen zich bevinden, zodat de in- en uitstaplocaties met bijbehorende tijden direct gevolgd kunnen worden.

Op elke werkdag rijdt de buurtbus de gehele dag om het half uur vanaf 6:38 uur s’ morgen van Bruinehaar naar Tubbergen centrum en vanaf 6:53 uur s’ morgens van Tubbergen centrum naar Bruinehaar. In de namiddag kunnen de reizigers van de buurtbus gebruik maken tot de laatste rijtijden vanaf 17:13 uur van Bruinehaar naar Tubbergen centrum en vanaf 17:28 uur van Tubbergen centrum naar Bruinehaar. Deze half uur dienst gedurende de gehele dag biedt de reizigers volop flexibiliteit in hun mobiliteit. In Bruinehaar kan worden overgestapt op de buurtbus 598, die naar het station in Hardenberg rijdt. Vanuit Hardenberg is het natuurlijk weer mogelijk om via een overstap in Bruinehaar te reizen naar Tubbergen centrum. De dienstregeling voorziet hiermee in volop mogelijkheden om via Hardenberg te reizen met de trein naar Zwolle en Groningen. Met de OV-chipkaart, bankpassen, mobiel en QR-code kan deze snelle weg naar Zwolle en Groningen eenvoudig worden afgerekend. 

De buurtbus Tubbergen viert dit jaar haar 45-jarig jubileum mogen vieren. En wel op 24 september 2024. De start in 1979 was niet eenvoudig en er moest dan ook veel werk worden verzet om van het project een succes te kunnen maken. Zoals gezegd, op 24 september 1979 is de buurtbus van start gegaan en er is in de jaren veel veranderd bij de buurtbusvereniging. Wat niet is veranderd, is dat de buurtbus bestuurd wordt door de vrijwilligers. Het is weliswaar vrijwilligerswerk maar vrijblijvend is het allerminst. Afspraken moeten nagekomen worden of het nu vroeg in de morgen is of laat op de middag is.

De buurtbus vereniging bestaat met de gratie van het reizigersaanbod. Ondanks de grotere eigen mobiliteit van de reizigers ziet het bestuur na de coronapandemie een groeiend aantal reizigers, die de buurtbus blijven gebruiken. Een gunstig reistijdenaanbod, diverse mogelijkheden om op te stappen, aansluitingen op bestaande lijnbussen 64 (Almelo-Oldenzaal v.v.), 65 (Tubbergen-Hengelo v.v.) en 66 (Almelo-Overdinkel v.v.), aansluitingen op buurtbus 598 (Bruinehaar-Hardenberg v.v.), digitaal betalen en gebruik van OV-chipkaarten zorgen voor een gunstig mobiliteitsplan. Onder de op- en uitstapplekken bevinden zich o.a. de overstapplekken bij Julianastraat/Tubbergen (Cafe De Kroeg), Denekamperweg/Geesteren (Bistro De Kruidentuin) en Gravenlandweg/Bruinehaar (PKN ‘Witte kerkje’).

Om het mobiliteitsplan te kunnen blijven uitvoeren zijn we per direct geïnteresseerd in aanmeldingen van nieuwe vrijwilliger-chauffeurs (M/V). Indien u bereid bent per week een tijdslot van maximaal 3 uur te rijden, in het bezit bent van een B of BE-rijbewijs en het leuk vindt om sociale contacten aan te knopen neem dan contact op met de voorzitter van de Buurtbusvereniging Tubbergen via e-mail: wolf.beheer@hetnet.nl  of tel. 0630820897.