Algemeen

Thomashuis gaat na de Open Dag echt van start

ALMELO - Na meer dan 2,5 jaar van voorbereiding opende op 1 november het Thomashuis in Almelo officieel haar deuren aan de Nachtegaalstraat. Voor ze echt begonnen was er een Open Dag die, door familieleden van de nieuwe bewoners en andere belangstellenden,  goed werd bezocht. Het zorgkoppel Kim van Steenis en Sonja Vos gaat het Thomashuis runnen. 

Deel van de buitenzijde van het Thomashuis

In Almelo is het 119e Thomashuis verschenen. Het is een kleinschalige woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking. In Almelo is er plek voor negen bewoners en een logeermogelijkheid. De eerste vijf bewoners wonen vanaf 1 november in het Thomashuis. Tot 1 januari 2024 komen gefaseerd nog vier bewoners in het Thomashuis wonen. De leeftijd van de bewoners varieert van 18 tot 30 jaar.

Sonja Vos heeft de afgelopen jaren de nodige ervaring opgedaan in het werken met deze doelgroep als groepsleider van een woonvorm in het kleinschalig wonen. Haar partner Kim van Steenis werkte in de digitale sector. De afgelopen periode heeft hij veel ervaring opgedaan in de zorgsector. Samen hebben ze als gastouders elders in het land gewerkt. “We hoorden dat er in Almelo een Thomashuis zou worden gestart en zijn vervolgens gelijk naar de stad toe gereden en hadden vrijwel meteen een klik. In het gastouderschap merkten we allebei dat deze vorm van samenleven goed bij ons past”, vertelt Sonja. “We wonen ruim een jaar in Almelo, het bevalt ons uitstekend. We hebben de afgelopen maanden regelmatig op het Meester Siebelinkhuis (Stichting de Klup) mee gewerkt om de doelgroep nog beter te leren kennen.

Samen hebben Kim en Sonja de nieuwe bewoners bezocht en gekeken of ze bij elkaar in een groep passen. De bewoners worden gestimuleerd om de dingen zelf te doen. De meesten gaan overdag naar een opleiding of werk en ’s avonds wordt er samen gekookt en gegeten. “Wij stimuleren de bewoners zoveel mogelijk onderling contact te maken. Verder zijn wij in principe 24/7 aanwezig om zo nodig hulp te bieden”, aldus Sonja en Kim. “Overdag is er nog wat extra hulp, maar de nachten zijn voor onze rekening.”

Sonja en Kim wonen in een eigen huis gelijk naast het Thomashuis. Via een gang staan ze direct in verbinding met het huis. Het Thomashuis valt onder de franchise organisatie De Drie Nootenbomen. Deze heeft haar hoofdvestiging in Amsterdam.

Alle 119 Thomashuizen vallen hier onder en daarnaast ook nog andere kleinschalige woonvormen voor verschillende zorggroepen, zoals de Herbergier. Deze woonvorm voor mensen met geheugenproblematiek wordt naast het Thomashuis gerealiseerd en gaat 1 december open.

Een van de bewoners die in het Thomashuis is komen wonen is de 22 jarige Micki. Hij woonde voorheen nog bij zijn moeder in de Aalderinkshoek.  “Ik heb wel een goede spanning om hier te gaan wonen. Ik ben ook heel blij met mijn nieuwe huis”, vertelt  Micki vol trots. “We moeten ook samen gaan koken, dat kan ik nog niet maar dat ga ik vast nog wel leren.  Ik werk overdag in de buurt bij de Praxis, daar werk ik met veel plezier”.

Het Thomashuis kent naast negen fraaie zit/slaapkamers ook een grote keuken met een kookeiland en twee grote tafels waar de bewoners samen kunnen eten. “Wij willen hier graag een fijne thuissituatie creëren, waar iedereen zoveel mogelijk zichzelf kan en mag zijn. Een leven net als ieder ander”, geven Sonja en Kim aan. Alle ruimtes kennen veel licht en zijn sfeervol ingericht. Buiten komen er nog verblijven voor kippen en konijnen. Deze dieren zijn door de bewoners gekozen. Er wordt ook nog een tuin aangelegd.  Kortom alle ingrediënten zijn voorhanden om een veilig en gezellig Thomashuis te draaien.  De bewoners en het Zorgkoppel Kim en Sonja zijn er klaar voor om het Thomashuis echt te beginnen. Meer informatie over het Thomashuis is te vinden op www.thomashuis.nl/Almelo.