Algemeen

Samenwerking Studio15 en Metropool in Almelo

ALMELO - Metropool Poppodia van Twente programmeert vanaf het najaar ook in Almelo, naast de huidige programmering in Hengelo en Enschede. Afgelopen week heeft de gemeente Almelo officieel akkoord gegeven op de aanvraag voor een update van de podiumzaal bij Studio15, onderdeel van Kaliber Kunstenschool, om er een volwaardig poppodium te maken. In samenwerking met Kaliber Kunstenschool en Studio15 gaat Metropool in het najaar vier evenementen per maand organiseren. 

De locatie

De podiumlocatie bevindt zich in het pand van Studio15 aan de Kolthofsingel 15 in Almelo. Deze creatieve broedplaats bruist van de creativiteit en biedt momenteel ruimte aan jongeren die actief zijn in muziek, dans, fotografie en theater. Hier ontdekken en ontwikkelen zij hun talenten middels creatieve coaching, workshops, masterclasses en podiumervaring tijdens evenementen. Het pand beschikt over een podiumzaal, zeven studio’s en oefenruimtes voor muziek, dans, digital arts, theater en meer.

Johan de Jong, directeur-bestuurder van Metropool legt uit: “Op dit moment werken wij al nauw samen met Studio15 en Kaliber Kunstenschool voor verschillende initiatieven en projecten. Zo wordt er samengewerkt op de locaties in Hengelo en Enschede en worden er diverse muzikale activiteiten georganiseerd om talentontwikkeling in de regio te stimuleren en te ondersteunen. Met de locatie in Almelo kunnen we onze samenwerking verder uitbreiden. Door gebruik te maken van een bestaande locatie, kunnen we ook de inwoners van Almelo en de omliggende dorpen op korte termijn bedienen met een divers muzikaal aanbod. Daarmee zorgen we voor een culturele boost in de regio Twente.”

Op dit moment is de podiumzaal van Studio15 in Almelo vooral bekend van de verschillende jamsessies en evenementen die worden georganiseerd voor jongeren.

Encarnita Sánchez, Manager Sociaal Domein van Kaliber Kunstenschool deelt: “Wij streven ernaar om jongeren verder te brengen in hun artistieke en professionele ontwikkeling. Naast de podiumervaringen die wij jongeren nu bieden, is dit een mooie kans om onze talentvolle beginnende artiesten door te laten stromen naar een professioneel podium. Door samen te werken met Metropool bieden we onze toptalenten dus een uitgebreider talentontwikkelingsprogramma en tillen we Studio15 Almelo naar een hoger plan. Daarnaast benutten we onze podiumzaal optimaal. Studio15 zal het merendeel van het programma blijven verzorgen, waarbij Metropool een aanvullend programma biedt. Hiermee breiden we het culturele aanbod in Almelo verder uit.”

De podiumzaal is momenteel vooral ingericht voor het organiseren van kleinschalige evenementen, die aansluiten bij de activiteiten op het gebied van lokale talentontwikkeling onder jongeren en biedt ruimte voor ongeveer 325 staande bezoekers. Om artiesten te kunnen ontvangen die aansluiten bij het profiel van Metropool, worden er nog aanpassingen gedaan in de zaalvoorzieningen.

Met het akkoord van de gemeente Almelo op het realiseren van het projectplan ‘Poppodium Studio15-Metropool Almelo 2024’, komt er een subsidie beschikbaar en gaan de samenwerkingspartijen binnenkort aan de slag met de benodigde aanpassingen.

Wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis van Kunst en Cultuur van de gemeente Almelo: “We zijn blij dat we met de toekenning van de subsidie een impuls aan het talentontwikkelingsprogramma voor jongeren en beginnende artiesten kunnen geven en dat Metropool ook in Almelo kan programmeren. Cultuur in Almelo krijgt hiermee een mooie stimulans.”

Programmering Metropool

Vanaf het najaar is het streven om per maand ongeveer twee concerten en twee nachtproducties te programmeren. De programmering wordt zoveel mogelijk afgestemd op het aanbod in Hengelo en Enschede. Dat betekent concerten van verschillende genres, zoals rock, pop, tribute, metal, soul, blues, alternative en hiphop. Binnen het nachtprogramma lopen de producties uiteen van dansen op jaren tachtig muziek tot stevige techno beats.

De opening

Naar verwachting zal de officiële opening van de zaal in het najaar van 2024 plaatsvinden. De samenwerkende partijen willen zeker weten dat de locatie klaar is om op volle capaciteit te draaien. Daar komen in de voorbereiding nog wel wat organisatorische aspecten bij kijken. Zo gaan zij verder in gesprek over hoe medewerkers en vrijwilligers ingezet kunnen worden, maar ook hoe de bereikbaarheid en veiligheid gewaarborgd kunnen worden. Dat tezamen met de verbouwing kenmerkt de focus voor de komende maanden.