Algemeen

Recordaantal deelnemers geniet van lustrumeditie Pareltoertocht Vasse

VASSE - Voor veel oldtimer brommer liefhebbers is het inmiddels een traditie. De klassieke brommertoertocht van de organiserende Pareltoertocht. Jaarlijks wordt de rit op eerste pinksterdag verreden. Dit jaar beleefde het event z’n eerste lustrumeditie waarvoor zich er maar liefst 211 brommerfanaten inschreven. Dit record was de aftrap van een meer dan geslaagde vijfde jaargang.

Iedereen met een oldtimer bromfiets of solex was van harte welkom bij de feesttent van de Pareldagen aan de Denekamperweg in Vasse. In totaal gingen er 211 rijders van start voor een indrukwekkende route door Twente en een deel van Duitsland. De tocht startte en eindigde op het feestterrein, waar de klassieke bromfietsen veel bewondering oogstten.

Promotie van de gemeente Tubbergen

De deelnemers, van uit en ver buiten de regio, waren volgens medeorganisator Frans Veelers ook dit jaar weer laaiend enthousiast.. “We spraken een vriendengroep uit Leiden die een keer per jaar in Twente komt rijden. Toen ze lazen over de klassieke brommertoertocht schreven zij daarvoor in met de brommerclub. De Twentse natuur vinden ze prachtig. Elk jaar stellen we een nieuwe route samen die we met een aantal organisatieleden vooraf meerdere keren rijden. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan natuurlijk. De klassieke brommertoertoch is wel een stukje promotie van de gemeente Tubbergen.”

Gedeelde passie

De passie voor oude brommers stond ook deze pinksterzondag centraal. En die zit behoorlijk diep. Veelers: “Een deelnemer heeft z’n brommer, een rood-witte Yamaha FF1 uit 1997 zelfs in de woonkamer staan. Dat is een behoorlijk zeldzaam exemplaar. Vroeger kostten ze rond de 900 gulden. Tegenwoordiz zijn ze wel € 4.000 - € 5.000 waard.

Met elkaar voor elkaar

In totaal kregen zes rijders onderweg te kampen met brommerpech. “Vanzelfsprekend zijn we daarop voorbereid”, laat de organisator weten. “De brommers worden ter plekke gerepareerd. Mocht dat niet mogelijk zijn dan worden ze afgesleept naar de start-finish. Als de onfortuinlijke eigenaren in de buurt wonen, bezorgen we de machine zelfs thuis af. Erwin en Emiel Bonke van de organisatie stellen hun bus en auto hiervoor beschikbaar. Ja, we hebben zelfs een bezemwagen”, zegt Veelers lachend. “Zo’n twaalf vrijwilligers zetten zich in voor en tijdens de tocht. We zijn er met elkaar, voor elkaar.”