Algemeen

Première ’Denekamp in oorlogstijd’ deel 2

DENEKAMP - Een zonnige zondagmiddag; exact 78 jaar nadat de Canadese bevrijders via de Oldenzaalsestraat Denekamp binnen kwamen rijden. Een mooier moment had Bertie Borggreve niet kunnen kiezen voor de première van zijn film ´Denekamp in oorlogstijd’ deel 2’. Aan diezelfde Oldenzaalsestraat op deze zonnige zondagmiddag: een raadszaal vol genodigden en andere belangstellenden; mensen die mogen leven in vrijheid. 

Zoals al vorige week te lezen was in de Dinkelland Visie heeft Bertie er ruim 7 jaar over gedaan om dit document te maken. Een indrukwekkend beelddocument dat een plaats verdient in de rij van films en documentaires die gemaakt zijn over de Tweede Wereldoorlog.

Nadat burgemeester John Joosten iedereen welkom heette was het woord aan Bertie Borggreve.

Hij nam de aanwezigen mee in wat er deze middag te verwachten was. Allereerst een korte film waarin Els Denneboom - Frank te zien is. Door toeval ontdekte Bertie dat zij vele Denekamper Joden heeft gekend. Na dit eerste stukje film speelde Monica Buijnk op klarinet. Zij maakt deel uit van de groep Freilach (vreugde). Zij spelen Klezmermuziek; muziek die van oorsprong werd gespeeld op Oost-Europese Joodse bruiloften. Het zijn zowel vreugdevolle alsook melancholische klanken. Die waren deze middag dan ook beide te horen.

De film werd vervolgd met werkelijkheidsgetrouwe, nagespeelde beelden en een interview met Johan Veldhuis over de wapendropping bij boerderij Mollink aan het Almelo Nordhornkanaal.

De verzetsmensen: gewone jongens die zich geen held voelden en die ook bang waren. Dat er een wapendropping is geweest weten de meeste Doarpers misschien wel, maar dat er ook meer dan 400 kinderen uit het Westen van Nederland zijn opgevangen in Denekamp en omgeving is misschien minder bekend. Zoals de vader van Riky Wiefferink het zei: ‘Waar er 12 zijn kunnen er ook 13 eten.” Er werd door de aanwezigen in de zaal gegniffeld toen de goedlachse Riky Wiefferink in onvervalst Twents in de film haar herinneringen ophaalde aan dat Rotterdamse jochie. Dat jochie, ondertussen een man op leeftijd, die ook zijn herinneringen deelde en zelfs nog een beetje Twents sprak. Hij, zijn broer en vele andere kinderen die hier voor enkele weken of langer verbleven, kinderen die het goed hadden bij de Twentse boeren en het liefst eeuwig hadden willen blijven.

De dochter van Milton Frank Erickson had graag aanwezig willen zijn maar haar gezondheid laat het niet toe. Ze sprak tot de aanwezigen in een kort filmpje. Frank Milton, een jonge Amerikaan die piloot was van een bommenwerper. Deze Thunderbold P-47 werd neergehaald tussen Lattrop en Noord Deurningen. Milton werd door de Duitser opgepakt en overleefde in een kamp voor krijgsgevangenen de oorlog.

Herkenning bij gezichten van Denekampers uit het verleden. Zo ook van Lydia Kiwun. Zij woonde in Feodosija. Een stad aan de Zwarte Zee, op de Krim. Als 17-jarige werd zij samen met 300 vrouwen gevangengenomen en in kamp Bathorn geplaatst. Een van de vele Emslandlager. Tewerkgesteld bij Niehues en Dütting leerde zij een jonge Denekampse jongen kennen: Job Hogeling. Hij hielp haar vluchten en als hoogbejaard echtpaar doen zij in de film hun verhaal.

Zowel in de pauze als na afloop enthousiaste geluiden. Een zeer goede film, het bekijken ervan zeker waard, een goed document over wat er gebeurd is. Imponerend, zoals boven het artikel vorige week in dit blad stond. Ja, imponerend dat was hij zeker. Bertie, je hebt een mooi stuk geschiedenis in woord en beeld laten zien. Daarvoor dank. Succes met ‘Denekamp in Oorlogstijd’ deel 3.

En als je niet was genodigd of op deze zondagmiddag de stoute schoenen had aangetrokken om de film te gaan kijken in het gemeentehuis, dan bestaat als je dit leest deze mogelijkheid nog een paar keer en wel op: 11 april (20.00 uur) in De Mare in Noord Deurningen of 14 april (20.00 uur) in de gymzaal in Tilligte. Ik zou zeggen: doen!

Angelin Morsink
Werkgroep Herdenken