Algemeen

Pinksterbruidjes trekken weer zingend door Agelo

AGELO - Al bijna een eeuw lang trekken op eerste pinksterdag de meisjes van basisschool ’n Baoken langs de huizen en boerderijen van Agelo. Het is een prachtige traditie, waarbij de meisjes gekleed zijn in witte kleding met daaroverheen een gele sjerp. Dit jaar hebben ze allemaal nieuwe sjerpen dankzij de Rabobank. Al zingend trekken de meisjes langs de deuren. Daarbij halen ze geld op voor een goed doel.

De Pinksterbruidjes van 2024 hebben Stichting Leergeld Dinkelland als goed doel gekozen. Deze stichting zet zich in voor kinderen uit gezinnen met geldzorgen wonende in de gemeente Dinkelland. Op zaterdag 11 mei zijn de Pinksterbruidjes al te zien geweest op de Amanshoeve in Agelo en Huize Franciscus en Huize Den Oostenborgh in Ootmarsum. Dit was een groot succes. Het is een prachtige traditie op eerste pinksterdag om deze Pinksterbruidjes rond te zien trekken tijdens deze vrolijke rondgang door de buurtschap Agelo. Het voortzetten van zo’n mooie traditie is op zich al een eer.

Het voortzetten van zo’n mooie traditie is op zich al een eer. De meisjes starten zondagochtend om 09.00 uur. Ze fietsen in Agelo volgens onderstaande route langs de huizen: tussen 09.00 en 12.00 uur: Smitsweg, Zonnenbergweg, Oppersveldweg, Weerselosestraat, Dennenkampsweg, Nijenkampsweg, Lomanskampweg, Wolfsbergweg, Rossummerstraat en Voortsweg en tussen 13.00 en 17.00 uur: Weerselosestraat, Heggelkampsweg, Ageleresweg, Kipboomweg, Kleinesweg, Enktermorsweg, Borgstadweg en Erve Breuker. Een aantal Pinksterbruidjes loopt tussen 14.00 en 16.00 uur in de kern van Agelo rond. Bezocht worden in ieder geval altijd alle gezinnen die in Agelo wonen en nog een kind op basisschool ’n Baoken hebben. In totaal zijn er dit jaar zeventien meisjes die meedoen.

De organisatie is in handen van de oudste meisjes uit groep 8. De meisjes van groep 3 tot en met groep 8 fietsen onder begeleiding van enkele ouders de gehele dag door de buurtschap. De meisjes van de groepen 1 en 2 gaan ’s middags te voet door Agelo en worden begeleid door enkele ouders en wat oudere meiden. De groep eindigt altijd bij Camping de Haer, waar de dag met z’n allen wordt afgesloten. Op een nader te bepalen datum is er nog een leuk pinksterbruidfeestje. Dan zal ook het geld worden overgedragen aan Stichting Leergeld Dinkelland.

Uw reactie