Algemeen

Pauline en Johan Kuipers 60 jaar getrouwd: we maken er het beste van

OVERDINKEL - Toen Pauline Passlick eind jaren 50 Johan Kuipers tegen het lijf liep tijdens de schuttersfeesten in Ochtrup was het liefde op het eerste gezicht. Johan bracht de Duitse Pauline naar huis, achterop de brommer. Een vriend van hem die mee was, moest maar even wachten. Aanvankelijk was Paulines vader niet heel erg blij dat zijn dochter met zijn Hollander thuis kwam. Moeder Passlick overtuigde haar man: “Het lijkt me een goede jongen.” Vanaf toen was de lucht geklaard en reed Johan regelmatig met de fiets in drie kwartier tijd van Overdinkel naar Ochtrup. 

Pauline werd 82 jaar geleden in Düsseldorf geboren. Het was oorlog en er was weinig te eten. Het leek beter dat moeder met Pauline en haar jongere zusje naar haar ouders in Reken zou verkassen. Later, nog voor haar huwelijk met Johan, kwam ze op de textielspinnerij in Ochtrup aan het werk. Johan (nu 85) groeide met 11 broers en zussen op aan de Invalsweg in Overdinkel. Door een schoorsteenbrand werd het huis onbewoonbaar en het gezin verhuisde naar de Julianastraat. Hij werkte eerst in een weverij op het Schuttersveld in Enschede en werd later stratenmaker bij Schmidt in Duitsland.

Op zijn 42ste werd hij na twee maagoperaties afgekeurd. De arts vond zijn werk te zwaar voor zijn fysieke gesteldheid. Johan breidde zijn hobby, het houden van bijen, uit naar 7 kasten. Dit deed hij tot hij 80 was. Aan de Tiekenveenweg waar het stel kwam te wonen na hun huwelijk werden varkens en konijnen gehouden. Voor de slacht. “De diepvries was altijd vol,” zegt Pauline erover. Met een grote groentetuin was het gezin Kuipers redelijk zelfvoorzienend. De groentetuin heeft plaats gemaakt voor een aardappelveld waarin Johan nog regelmatig te vinden is.

Ommetje Tiekenveense vijver met hond Tessa

Fysiek gaat het een stuk minder. Vooral Johan heeft het te verduren, maar hij blijft er goed gehumeurd onder. Hij doet wat hij nog kan doen. Met dagelijks het tegenover gelegen “ommetje Tiekenveense vijver” met teckel Tessa (van bijna 14) probeert hij in beweging te blijven. Af en toe pakt hij samen nog de fiets met Pauline voor een klein ritje richting Duitsland. Ze zijn tevreden. “We maken er het beste van,” zegt Pauline. Johan valt haar bij: “We kijken naar wat we nog kunnen en niet naar wat we niet meer kunnen. We hebben ons altijd er doorheen geslagen.”

Op 24 augustus was het 60 jaar geleden dat de echtelieden elkaar het jawoord gaven in het gemeentehuis van Losser, op 12 september voor de kerk. Ze kregen drie kinderen Heidi, Reinhard en René en drie kleinkinderen. Binnenkort vieren ze hun diamanten huwelijksfeest samen met familie en buren bij restaurant Driland.