Algemeen

Openstelling St. Plechelmuskerk en kasteeltuin in Saasveld

SAASVELD - De St.Plechelmuskerk in Saasveld en de bijbehorende kasteeltuin, een overblijfsel van het vroegere slot Saterslo, worden in 2024 weer opengesteld voor publiek. De openstelling vindt elke eerste zondag van de maanden mei tot en met september plaats van 14.00 tot 17.00 uur.

De St. Plechelmuskerk geniet al jaren bekendheid vanwege haar prachtige gebrandschilderde ramen, die alle gemaakt zijn door de Oldenzaalse glazenier en kunstschilder Jan Schoenaker. Daarnaast zijn de uit lindenhout vervaardigde kruiswegstaties te bewonderen. Het bijzonder fraaie houtsnijwerk is van ongekende schoonheid. Tijdens de openstelling zijn medewerkers aanwezig voor uitleg.

Ook de bijzondere ligging van de kerk op het Kerkeiland, omgeven door de oude buitengracht van het voormalig slot Saterslo, maakt een bezoek zeer de moeite waard. Achter de kerk bevindt zich een prachtige tuin met monumentale bomen en centraal daarin een beuk en een plataan van ruim honderdvijftig jaar oud. De vijver markeert de plek waar bijna zevenhonderd jaar lang het kasteel heeft gestaan. Na al dat moois te hebben bewonderd, kan men in de tuin of in het parochiecentrum nog nagenieten met een kopje koffie, thee of een glas frisdrank.

Ook heeft de mooie natuur rond Saasveld veel te bieden als men van wandelen houdt. Vanaf de kerk gaan een gemarkeerde route van drie kilometer door het natuurgebied ’de Twieg’ en een rolstoelvriendelijk pad van één kilometer door het Gravenbos. Zie info achter in de kerk.

Openstelling voor publiek op de zondagen 5 mei, 2 juni, 7 juli, 4 augustus en 1 september van 14.00 tot 17.00 uur. Een vrije gift wordt in dank aanvaard. In groepsverband bestaat ook de mogelijkheid tot een rondleiding op doordeweekse dagen. Voor informatie hierover kunt u bellen met W. Spanjer, tel. 074-3494652.

Ine Flinkers