Algemeen

Zondag 7 juli derde openstelling kerk en tuin in Saasveld

Openluchtviering parochie H. Plechelmus in pastorietuin van Saasveld

SAASVELD - De parochie H. Plechelmus houdt op zondag 7 juli een openluchtviering in de pastorietuin van Saasveld. Deze jaarlijkse terugkerende eucharistieviering zal voor de vijfentwintigste keer plaatsvinden. Voorgangers zijn de pastores van de H. Plechelmusparochie. Thema van de viering is: ’Van verwondering naar bewondering’.

De organisatie is dit jaar in handen van Saasveld. In deze viering zullen de themakoren uit Saasveld, Rossum en Deurningen de zang verzorgen en de St. Caecilia fanfare uit Saasveld zorgt voor de muzikale bijdrage. In de viering is er één collecte voor de onkosten van de viering.

De organisatie hoopt dat velen aanwezig kunnen zijn. Er is ruime parkeergelegenheid aanwezig, bij café dancing Bruins. Mindervaliden mogen parkeren bij de kerk. Er zijn voldoende banken en stoelen aanwezig om de viering goed te kunnen volgen. Bij slecht weer is de viering in de kerk.

De aanvang van de viering is om 10.00 uur. Na de viering is er gelegenheid om in de pastorietuin een kop koffie/thee te drinken en een plak krentenwegge te nuttigen.

Openstelling kerk en tuin

De St. Plechelmuskerk in Saasveld en de bijbehorende kasteeltuin, een overblijfsel van het vroegere slot Saterslo, worden in 2024 weer opengesteld voor publiek. De openstelling vindt elke eerste zondag van de maanden mei t/m september plaats van 14.00 tot 17.00 uur.

De St. Plechelmuskerk geniet al jaren bekendheid vanwege haar prachtige gebrandschilderde ramen, die alle gemaakt zijn door de Oldenzaalse glazenier en kunstschilder Jan Schoenaker. Daarnaast zijn de uit lindenhout vervaardigde kruiswegstaties te bewonderen. Het bijzonder fraaie houtsnijwerk is van ongekende schoonheid. Tijdens de openstelling zijn medewerkers aanwezig voor uitleg.

Ook de bijzondere ligging van de kerk op het Kerkeiland, omgeven door de oude buitengracht van het voormalig slot Saterslo, maakt een bezoek zeer de moeite waard. Achter de kerk bevindt zich een prachtige tuin met monumentale bomen en centraal daarin een beuk en een plataan van ruim honderdvijftig jaar oud. De vijver markeert de plek waar bijna zevenhonderd jaar lang het kasteel heeft gestaan.

Na al dat moois te hebben bewonderd, kan men in de tuin of in het parochiecentrum nog nagenieten met een kopje koffie, thee of een glas frisdrank.

Ook heeft de mooie natuur rond Saasveld veel te bieden als men van wandelen houdt. Vanaf de kerk gaan een gemarkeerde route van drie kilometer door het natuurgebied ’de Twieg’ en een rolstoelvriendelijk pad van één kilometer door het Gravenbos. Zie info achter in de kerk.

Openstelling voor publiek op de zondagen 7 juli, 4 augustus en 1 september van 14.00 tot 17.00 uur. Een vrije gift wordt in dank aanvaard. In groepsverband bestaat ook de mogelijkheid tot een rondleiding op doordeweekse dagen. Voor informatie hierover kan men bellen met W. Spanjer, tel. 074-3494652.

Ine Flinkers