Algemeen

Vrij draaien voor kinderen uit deelnemende dorpen

Noaberkermis in Weerselo

WEERSELO/REUTUM/FLERINGEN - Er is een kermiscommissie binnen het Oranje Comité Weerselo opgericht die met het idee is gekomen een Noaberkermis te organiseren. De basisschoolkinderen en kinderen van het speciaal onderwijs (elk kind in de leeftijdscategorie 4 tot 12 jaar) uit de dorpen Deurningen, Rossum, Saasveld, Reutum, Fleringen en Weerselo ontvangen muntjes voor vrij draaien. Mascotte Dirkie staat centraal op de Noaberkermis en is alle dagen aanwezig.

Sinds vorig jaar, na evaluatie van de zomerfeesten, is het idee ontstaan een Noaberkermis te organiseren omdat in Weerselo de kermis terug liep en in de omliggende dorpen al een paar jaar geen kermis meer is. Ook in Weerselo bleven de grote attracties weg en dat is geen goed voorteken. Om te voorkomen dat de kermis langzaam doodbloedt, is er een aparte kermiscommissie opgericht bestaande uit Bas Franke, Thijs Everink, Louis Padberg en Andre Vennegoor binnen het Oranje Comité Weerselo. Deze commissie moet ervoor zorgen dat de kermis weer gaat leven en weer stabiel word voor de komende jaren.

Er komen nu vier grote attracties naar het dorp, onder andere de botsauto’s, de Booster van 42 meter hoog en de brede bank, de Miami Trip, en een aantal kleine attracties waaronder de draaimolen, dezweefmolen, de oliebollenkraam, een snoeptent, een suikerspinkraam en nog veel meer. De dorpsfeesten lopen wel goed maar dit gaat puur om de kermis. En wat is een dorp zonder kermis, dat hoort er toch wel bij. Ook Aschwin Elsinga, al jaren de pachter van de Noaberkermis, is bij de organisatie betrokken. Alle Oranje Comités, dorpscommissies, organiserende partijen van de feesten van alle omliggende dorpen zijn meegenomen in de plannen om van deze kermis een succes te maken. Wethouder Benno Brand heeft namens de gemeente Dinkelland de toezegging gedaan dat de gemeente dit evenement drie jaar lang ondersteunt.

Tegoedbonnen

In Weerselo werd altijd al aan alle kinderen tegoedbonnen uitgedeeld. Nu worden er speciale tegoedbonnen uitgedeeld op alle zes basisscholen. De mascotte van de Noaberkermis is Dirkie, hij staat centraal tijdens de Noaberkermis en gaat langs alle basisscholen en het speciaal onderwijs in de omliggende dorpen om de tegoedbonnen aan alle kinderen, in totaal 1.100 uit te delen. Op de kermis kunnen de kinderen deze bonnen inleveren voor gratis draaimunten en deze zijn tijdens de kermisdagen van vrijdag 31 mei 16.30 uur t/m zondag 2 jun 16.00 uur te gebruiken op de Noaberkermis.

Het Oranje Comité hoopt dat door het vrij draaien ook veel vaders, moeders en naasten meekomen. Het is de bedoeling om elk kind een leuk kermisweekend te bezorgen. Want wat is er nu mooier dan een kermis waar de kinderen het hele jaar naar kunnen uitkijken. De jeugd wil de organisatie ook graag op de kermis zien en deze worden onder andere benaderd via de social media. Iedereen is van harte welkom: broertjes, zusjes, neefjes, nichtjes maar ook de ouders en opa’s en oma’s.

De doelstelling is dat er meer mensen op de Noaberkermis komen zodat de kermis interessant blijft voor de exploitanten en de bezoekers. Daarnaast is het een cultureel erfgoed, onmisbaar in een zorgkern als Weerselo en omliggende dorpen.

Ine Flinkers