Algemeen

Nieuwjaarsbijeenkomst Stichting Twentse Erven

GEESTEREN - Op maandagavond 22 januari werd de nieuwjaarsbijeenkomst van de Stichting Twentse Erven georganiseerd bij Bram en Marloes Braakhuis - Haarhuis van het Erve Meijer in Geesteren. De hartelijke ontvangst van de vele bezoekers was traditioneel met een borrel, knieperkes met slagroom en koffie. 

Foto: Ben Haarhuis.

Bijzondere locatie

Voorzitter Henk Robben heette de gasten van harte welkom op deze wel uitzonderlijke locatie die volledig bij de doelstelling van Twentse Erven past. Hij benoemde het als een parel in het Twentse landschap. Na de opening vertelt Bram Braakhuis over het wonen op een historisch erf en de restauratie van een monumentale schuur wat werd omgetoverd tot buitenlocatie ‘t Oale Hoes. Helaas werden alle aanvragen voor financiële ondersteuning afgewezen en moesten ze het met eigen middelen rooien. Gelukkig was er wel hulp van vrienden en buren dat in deze noaberschap nog steeds vanzelfsprekend is. Inmiddels is de restauratie van de buitenlocatie ‘t Oale Hoes afgerond en kan men de ruimte afhuren voor de meest uiteenlopende bijeenkomsten. Zo kunnen bruidsparen gebruik maken van deze unieke locatie, maar ook bedrijfsbijeenkomsten en andere groepen zijn van harte welkom. Daarnaast kan de ruimte omgebouwd worden om op gepaste wijze afscheid te nemen van een geliefde en kunnen vele condoleancegasten hun auto parkeren op een aangelegde parkeerplaats.

Nieuw concept                                                                

Na Bram vertelt architect ir. Ronald Olthof van LKSVDD architecten uit Enschede over Plattelandsappartementen in de Schöppe. Het nieuwe wonen voor jong en oud in Twente en de Achterhoek. Het principe van het woonconcept is het bouwen van een eigentijdse Schöppe, op een boerenerf waarbinnen een corridorontsluiting met aan weerzijden lichte en ruimtelijke plattelands-appartementen zijn bedacht. Een kleinschalig wooncomplex voor zowel jongeren als ouderen waarbij samen bouwen, samen leven en wonen centraal staat. Men heeft een drietal woningtypes ontwikkeld die onderling verschillen in volume en indelingsvrijheid. Een nieuwe vorm van erfdelen dient zich hierbij aan, waarbij de Schöppe de plek van de stal kan vervangen. De aanwezigen waren erg onder de indruk van dit toch wel unieke project. Daarna kon men ‘t Oale Hoes bezichtigen en tenslotte een toast uitbrengen op het Erve Meijer en het nieuwe jaar 2024.