Algemeen

Nieuwe griffier Hans ten Voorde stelt zich voor

LOSSER - De griffier is het eerste aanspreekpunt van de raad. Deze heeft een adviserende functie, draagt zorg voor informatievoorziening en communicatie voor en namens de gemeenteraad Bij elke raadvergadering is de griffier aanwezig om het verloop ervan te bewaken. Elke gemeenteraad moet een griffier hebben. Ook die van de gemeente Losser. 

Toen Robin Meinen vertelde dat hij zou stoppen als griffier voor de gemeente Losser maakte deze terloops de opmerking: “Is dit niet iets voor jou, Hans?”

Het zette Hans ten Voorde (60) aan het denken. Hans, bestuurskundig hbo en universitair opgeleid, werkt sinds 2013 in een combifunctie voor de gemeentes Losser en Enschede, waarvan de laatste drie jaar als controller voor de gemeente Losser

In eerdere posities werkte hij voor verschillende gemeentes in het oosten van Nederland met name in financiële functies en functies in de bedrijfsvoering. Zo is hij leidinggevende geweest bij onder andere de gemeenten Zevenaar, Haaksbergen en Enschede. Ook heeft hij bij een organisatieadviesbureau gewerkt.

Goed verplaatsen in college en gemeenteraad

Sinds november is hij de nieuwe griffier voor de gemeenteraad. “In de regel vind ik het mooi om me zo rond de vijf tot zes jaar verder te ontwikkelen. Voor de gemeente Enschede en Losser werk ik nu negen jaar. De vacature van griffier kwam op een mooi moment op mijn pad. In mijn vorige functie als controller stond ik ten dienste van het college van B&W, maar als griffier sta je juist aan de kant van de gemeenteraad. Je zou dat lastig kunnen noemen, maar ik vind mijn ervaring juist een groot voordeel. Ik weet hoe de hazen lopen en kan me goed verplaatsen in zowel het gedachtengoed van de raad als van het college. Ik vind het mooi om samen met Mart van Lagen en Sonja Nijhuis, mijn collega’s van de griffie, de raad zo goed mogelijk terzijde te staan zodat raadsleden, -fracties en de gemeenteraad als geheel goed uit de verf komen.”

Wat goed loopt niet veranderen

Robin en diens voorganger Ben Pikula hebben goed werk verricht, volgens Hans. Er is geen noodzaak om het nu over een andere boeg te gooien. “Ik vind dat je datgene wat goed loopt, vooral niet moet veranderen. Misschien dat dat in de loop van de tijd wel gaat gebeuren. Als het beter kan, ga ik daar natuurlijk graag mee aan de slag.”

Losser bevalt goed

Hans woont in Haaksbergen met zijn echtgenote Mies, die een eigen praktijk als lactatiekundige (borstvoedingsspecialiste) heeft. Samen hebben ze drie uitwonende dochters tussen 25 en 31 jaar. In zijn vrije tijd zingt Hans in een koor, wandelt hij en drinkt hij zo nu en dan graag een biertje met vrienden of familie. Losser bevalt goed. “Losser is een mooie gemeente, om in te werken en om in te verblijven. Mensen zijn benaderbaar, collegiaal en steken de handen uit de mouwen.”