Algemeen

Nathalie Olink – Passie voor Bloemen

DENEKAMP - Na meer dan dertig jaar lang ervaring te hebben opgedaan als bloembindster en -schikster bij verschillende bloemenwinkels en tuincentra was het voor de Denekampse Nathalie Olink tijd om haar lang gekoesterde droom om voor haarzelf te beginnen in vervulling te laten gaan. De naam van haar onderneming had ook de naam van haar levensverhaal kunnen zijn: Nathalie Olink – Passie voor bloemen.

Van in de kost in Nijmegen tot een buitenlands avontuur in Beiroet; een leven in de trant van bloemen

“Passie voor bloemen heb ik al mijn hele leven”, vertelt Nathalie. “Het is een dubbele insteek, ik ben getrouwd met Rudy Bloemen en heb twee kinderen die Bloemen heten. Ik heb altijd gewerkt in bloemenwinkels en tuincentra, in Twente en de Achterhoek, waarvan de laatste 21 jaar bij Tuincentrum Borghuis. Ik vond dat er nu eens een stap gezet moest worden om voor mezelf te beginnen. Ik kom oorspronkelijk uit Haaksbergen. Toen ik daar via een klasgenootje in een kwekerij kwam werken wist ik al dat ik wat met bloemen wilde gaan doen. Later ging ik werken bij Europatuin in Haaksbergen en wist ik het zeker. Het maken van boeketten en helpen van klanten vond ik echt heel leuk. Daarom ben ik naar de Rijksmiddelbare Tuinbouwschool gegaan. De dichtstbijzijnde was in Emmen en Nijmegen. Ik zag Emmen niet zitten, dus ben ik vanaf mijn 16e in de kost gegaan in Nijmegen. Daar leerde je bloemschikken en - binden en heb ik stages gelopen. Zo staat mijn leven vanaf de mavo al in de trant van bloemen.

Sinds half juli ben ik voor mezelf begonnen als zzp’er voor rouw- en trouwarrangementen, feesten en andere evenementen. Het idee speelde al langer om voor mezelf te beginnen. Vaak ga je voor zekerheid, maar nu, mede door de coronajaren, koos ik voor mezelf. Wat ik nu maak had ik 35 jaar geleden nog niet bedacht qua stijl. Je groeit daar wel steeds verder in mee. Al eerder heb ik voor opdrachten op locatie gewerkt. Ik merkte dat het me extra energie gaf. Op locatie vind ik leuker dan in een winkel. Zo ben ik ook wel eens in het Duitse Havixbeck en Beiroet geweest. In Havixbeck bij Burg Hülshoff heb ik samen met een aantal bloemisten voor een tuinbeurs, in het park, grote objecten met bloemen en andere materialen mogen maken. In Beiroet ben ik twee keer geweest om bloemwerk te maken als onderdeel van een team van Nederlandse bloemisten. Dat waren opdrachten van het Libanese bedrijf Exotica. Nederlandse bloemisten werken heel anders dan bloemisten daar, daarom halen ze graag Nederlandse bloemisten. Wij staan hoog aangeschreven. Het blijkt daar ook heel normaal te zijn om extreem dure boeketten en arrangementen te bestellen. Die opdrachten waren in drukke tijden van Valentijn en Moederdag. Moederdag is daar op een ander tijdstip. Dat was heel bijzonder.”

Werken op locatie met een ‘personal touch’

Enthousiast wijst Nathalie naar de nieuwe herfstarrangementen die buiten op haar werkbank staan. “Ik werk vanuit huis, maar het liefst op locatie. Bij rouwarrangementen ga ik eerst naar de nabestaanden toe om te overleggen wat de wensen en mogelijkheden zijn. Ik heb een eigen fotoboek ontworpen, dat is een inspiratieboek waar mensen mogelijkheden kunnen bekijken. In het boek staan voorbeelden, maar ik maak het arrangement altijd passend naar wens. Door te praten met mensen komen de ideeën. Ik vind het heel belangrijk dat ik naar de mensen toe ga om ze in hun persoonlijke omgeving te leren kennen. Graag werk ik daar dan ook op locatie. Bijvoorbeeld als er een schuurtje of overkapping is zet ik mijn schragen en plank er neer en ga ik aan het werk. Ik merk dat mensen dat fijn vinden om af en toe te kunnen komen kijken of een praatje te maken. Daarbij vind ik het belangrijk en waardevol dat het een heel persoonlijk bloemstuk wordt. Zo heb ik laatst materiaal uit de tuin van de overledene gebruikt, dat maakt het heel persoonlijk. Het is mijn passie om daarmee bij te dragen aan een mooi geheel voor het afscheid van een dierbare. Een thuiscondoleance of een condoleance en/of uitvaart op een speciale locatie kan ik daarbij ook voorzien van aankleding.

“Alles wat je doet met bloemen is leuk”

Aankleding voor bijvoorbeeld een bedrijfsfeest, bruiloft en andere gelegenheden kan natuurlijk ook. Dat vertalen in bloemen geeft mij positieve energie. Iedereen kan bij mij terecht en ik sta overal voor open, want alles wat je doet met bloemen is leuk en mijn grote passie. Uiteindelijk gaat het erom dat de mensen fijn geholpen worden en iets bijzonders krijgen met een personal touch. In december geef ik ook enkele workshops waarbij de mensen mij beter kunnen leren kennen”, aldus de bloemenonderneemster. 

Nathalie Olink – Passie voor Bloemen is te volgen op Facebook en Instagram. Voor meer info kunnen mensen geheel vrijblijvend contact opnemen met Nathalie Olink via tel. 06-48656530 of info@passie-voor-bloemen.nl.

Reacties

Hoi Nathalie,

Wat ontzettend leuk om te lezen dat je je grote Passie nastreeft. Vooral dat je de stap hebt durven zetten om zelstandig je passie nog meer kracht te geven.

Heel erg dapper, maar ik ben zeker dat dit een goede stap is. Niets te verliezen, alleen maar winst.

Vooral leuk om te zien hoe je de verbinding zoekt met de mensen dmv bloemen. Dat doe je goed. 

Ik wens je heel veel succes met je ondernemersschap, maar vooral heel veel plezier! Elke dag weer. 

Liefs Inge