Algemeen

Na de laatste Zakelijk Almelo kreeg Coen Heldeweg de Almelospeld

ALMELO - Na 20 jaar is de stekker uit Zakelijk Almelo getrokken. Zakelijk Almelo was sinds 2004 een tweemaandelijkse bijeenkomst voor ondernemers en voor mensen die zich daarbij betrokken voelen. Volgens Coen Heldeweg, een van de grondleggers, is er metaalmoeheid opgetreden. De bijeenkomsten werden steeds minder goed bezocht en de kosten steeds hoger.

Aan het eind van de allerlaatste Zakelijk Almelo richtte locoburgemeester Arjen Maathuis zich tot Coen Heldeweg: "Coen was meer dan alleen de kartrekker van Zakelijk Almelo. Hij was en is een duizendpoot wat betreft het promoten van Almelo." Daarop reikte Maathuis hem de Almelospeld uit.

Coen Heldeweg was tot tranen toe geroerd door deze erkenning. De man die anders makkelijk uit zijn woorden komt was even helemaal zijn stem kwijt. Maar al gauw hervond hij zichzelf en wist hij het publiek op zijn geheel eigen wijze te bedanken en toe te spreken. Op de vraag hoe het nu verder moet met Zakelijk Almelo kon hij nog geen duidelijk antwoord geven. "Samen met enkele stadgenoten denken we na over een nieuwe formule, maar de formule van Zakelijk Almelo is voorbij."

Zakelijk Almelo werd in 2004 opgezet vanuit de Business Circle. Heldeweg deed dat toen samen met Siegfried Steen die enkele jaren geleden al de Almelospeld kreeg. Al die jaren bestond de formule uit een gesprek van een journalist, de laatste jaren Martin Steenbeke, met een vertegenwoordiger uit het bedrijfsleven. Vervolgens kreeg iemand de gelegenheid een column voor te dragen en daarna werd nog een zakenman aan de tand gevoeld. Deze formule is tot de laatste keer gehanteerd.

Zakelijk Almelo kwam eerst bij elkaar in Preston Palace en in de businessclub van Heracles. Later werd het georganiseerd in het Theaterhotel. De laatste jaren was Ledeboer het pand van waaruit Zakelijk Almelo werd gepresenteerd. In de eerste jaren waren er steevast rond de honderd gasten die onder het genot van een hapje en een drankje luisterden naar allerlei verhalen rond bedrijven en instellingen. Vooral na corona liep de belangstelling duidelijk terug.

Coen Heldeweg was altijd degene die Zakelijk Almelo aan elkaar praatte. Hij legde de contacten met de bedrijven en instellingen en zorgde aansprekende columnisten. Daarnaast was er, vooral de eerste jaren de zeepkist waar iedereen die vaak spontaan nog iets wilde aangeven, op kon gaan staan.

De laatste keer waren Marjan Nekkers, directeur van de woningstichting Beter Wonen en wethouder Arjen Maathuis te gast. Journalist Martin Steenbeke voelde beiden aan de tand over zaken die hen dagelijks bezighouden en hen ter harte gaan. Tussendoor sprak journalist Henk van Schuppen van Tubantia een column uit over de in zijn ogen disfunctionerende en falende rechtstaat.