Algemeen

Na acht maanden is de haan weer terug op de toren van ’n Oaln Griezn om te waken over Denekamp

DENEKAMP - Niemand kan er omheen: de imposante Sint-Nicolaaskerk midden in het centrum van Denekamp. In ’n Doarp is men er maar wat trots op, liefkozend wordt hun kerk ’n Oaln Griezn genoemd. Maar ’n Oaln Griezn is ’n Oaln Griezn niet zonder het kruis en de haan bovenop de kerktoren

Lange tijd was de ‘skyline’ van Denekamp veranderd. De toren werd gerenoveerd en het kruis en de haan bovenop de toren waren er tijdelijk afgehaald voor onderhoud. De ‘kale toren’ vonden de Doarpers maar niets, zo bleek onlangs nog toen het onderwerp werd aangehaald op de carnavalsgala’s. 

Over de afwezigheid van het gouden haantje schreef Denekamper Jos Wintels het volgende prachtige gedicht:

’n Doarper haann

Häänken van ‘n Oaln Griezn,

bis noe zônnen zet a vôt,

kaans temet de weend nog wiezn,

wees hoo laat as ‘t Angelus lôd?

Binnkot, joa, dan zal ‘t wa bliekn,

as doe wea op ’t iezer zits

en de weend langs ’t lief veuls striekn

op den oaln toarnspits,

as doe op dat kearkkruus roonddreais,

dat in ‘n blauwn hemmel stek,

en diene victorie oetkreais,

oawer ’n Doarp, de komnde wek.

Häänken, as dan wea umhooggees,

bleenknd goald van kop töt stet:

‘n broonzn bisschôp gef, as bown stees,

die zienn zegn voart wis wa met.

 

Terugplaatsing Maar na acht maanden was het dan zover. Afgelopen dinsdag 27 februari werden het kruis en de haan, voorzien van nieuw bladgoud, onder grote belangstelling teruggeplaatst op de toren van de Sint-Nicolaaskerk. Bij de torenrenovatie is onder andere de betonconstructie en een lekkage in de spits hersteld. Eerder was er al een hoogwerker waarmee binnenin de kerk de glazen en wandbeelden zijn gereinigd en de uitbloei van zout in de koepel is verholpen. Ook is de verlichting rondom de kerk nieuw leven ingeblazen waarmee de kerk in de donkere uren weer mooi in de spotlights staat. Met de afronding van de torenrenovatie waakt de haan weer over Denekamp.