Algemeen

Oldenzaler Andre Jonker maakt met familieleden in oude Volvo’s V70 roadtrip naar Spanje

Meedoen aan Barrel Challenge voor meer onderzoek naar alvleesklierkanker

OLDENZAAL - Zoveel mogelijk geld ophalen voor het Deltaplan Alvleesklierkanker. Dat is het doel van Andre Jonker en vijf familieleden. De Oldenzaler verloor in 2023 zijn vrouw Karin aan alvleesklierkanker, een van de dodelijkste vormen van kanker. Om meer onderzoek mogelijk te maken neemt Andre met zoon Bob en zijn schoonzoon, zwager, neef en achterneef deel aan de zomereditie 2024 van de Barrel Challenge.

Bij Karin Jonker-Grijpma (57) werd in mei 2023 alvleesklierkanker gediagnosticeerd met een uitzaaiing naar de longen. ”Wat zich eerst aanzag als een blaasontsteking werd al snel naar diverse onderzoeken opgeschaald naar de gevreesde ziekte. Er kwamen teveel en te snel complicaties achter elkaar”, aldus Andre.

”Op 21 juni vorig jaar is mijn schoonmoeder overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Na een veel te kort ziektebed van vijf weken is ons leven compleet op z’n kop komen te staan”, laat Dick Willemsen uit Oldenzaal weten. Hij woont samen met Nienke,  de dochter van Andre. ”Het is nog steeds een van de dodelijkste vormen van kanker, mede doordat het vaak te laat wordt ontdekt. Samen met mijn schoonfamilie ga ik meedoen aan de Barrel Challenge en wij willen middels deze route geld ophalen voor het Deltaplan Alvleesklierkanker. Dat doet onderzoek naar deze vorm van kanker en de daarbijbehorende behandelingen.”

In Nederland krijgen jaarlijks zo’n drieduizend mensen de diagnose alvleesklierkanker. Vaak wordt deze sluipmoordenaar te laat ontdekt en is er helaas al sprake van uitzaaiingen. Hierdoor is de levensverwachting erg klein (vijf jaar na de diagnose leven nog maar vijf op de honderd zieken).

Met z’n zessen
Naast Dick Willemsen en Andre en Bob Jonker gaan zwager Jan Koning (Oldenzaal), neef Harrie Snijders (Enschede) en Thomas Snijders, zoon van Harrie (Enschede) mee op de roadtrip. ”Wij gaan, in totaal negen dagen lang, elke dag honderden kilometers maken richting Zuid-Europa met twee oude barrels om ons eindpunt te bereiken”, aldus Dick. Aan motivatie hebben ze geen gebrek want de zes mannen weten dat in actie komen tegen alvleesklierkanker van levensbelang is.  De Barrel Challenge is van 31 mei tot en met 8 juni. Einddoel van de reis is Extramadura in Spanje. Met twee oude opgeknapte, aangepaste en bestickerde Volvo’s V70 gaan de mannen uit Twente de uitdaging aan.

Extremadura is een van de zeventien autonome regio’s van Spanje. Het ligt in het zuidwesten van Spanje, grenst aan Portugal en staat garant voor schitterende omgevingen en bergpassen. De route leidt onder andere door de Franse en Spaanse Pyreneeën. Tijdens de Barrel Challenge krijgen de deelnemers diverse opdrachten. Deze leveren punten op en het team dat de meeste punten verzameld, wordt The BarrelChamp. De voertuigen die mee naar Spanje rijden mogen niet jonger zijn dan 2002.

Meer onderzoek redt levens
Bijna alle deelnemers aan de Barrel Challenge doen wel iets voor een goed doel. En de organisatie verbaast zich toch wel vaak over de hoge bedragen die worden opgehaald.

Andre Jonker en consorten strijden dus negen dagen lang voor patiënten met alvleesklierkanker. Meer geld betekent meer onderzoek ter voorkoming van deze vreselijke ziekte. De diagnose is volgens Andre nu zo goed als zeker een doodvonnis vanwege de verschrikkelijke, slechte prognose. Dick: ”Met onze deelname aan de Barrel Challenge willen wij Deltaplan Alvleesklierkanker steunen en hopen wij zoveel mogelijk geld op te halen, zodat er meer onderzoek kan worden gedaan naar alvleesklierkanker. Hopelijk kan dit in de toekomst bijdragen aan een snellere opsporing en behandeling van deze ziekte.”

Het Deltaplan Alvleesklierkanker wil wetenschappelijk onderzoek versnellen, de handen ineenslaan om de beste behandeling voor iedereen beschikbaar te maken en werken aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten.

Doneer ook
Met een donatie kunt u het zestal en het werk van het Deltaplan Alvleesklierkanker steunen en bijdragen aan het onderzoek en de behandelingen. Doneren kan op: www.voordeltaplanalvleesklierkanker.nl/teams/de-barrelaars

Wilt u het team live volgen tijdens de Barrel Challenge? Dat kan via https://www.polarsteps.com/Jonkerfrisjes/ 11130114-the-barrel-sponsor-tour-2024?s=b6cdffef-d670-4227-9906-00b7b371f3b1

Het team Jonkerfrisjes is u dankbaar.