Algemeen

Marinus en Tiny Hilberink vieren 60 huwelijksjaren

GEESTEREN - Ze wonen samen, werkten 25 jaar lang samen als beheerdersechtpaar van Erve Kampboer en vierden afgelopen zaterdag samen hun 60-jarige huwelijk. Tiny (82) is nog altijd blij dat ze uiteindelijk toch inging op de uitnodiging van Marinus (85) Hilberink om een avondje uit te gaan. Want sinds dat bioscoopbezoek zijn de twee onafscheidelijk. Namens het college van Tubbergen kwam burgemeester Anko Postma het diamanten echtpaar persoonlijk feliciteren.

Liefde op de werkvloer

Het was niet tijdens het dansen maar op de werkvloer waar Marinus Hilberink en Tiny Golbach elkaar ontmoetten. De werkvloer van de Heemaf in Hengelo welteverstaan. “Marinus werkte in de werkplaats en ik op kantoor”, vertelt de bruid. “Regelmatig liep hij het kantoor binnen en vroeg me mee uit. Daar had ik helemaal geen interesse in”, zegt Tiny lachend. “Ga toch heen, oale boer, dacht ik.” Maar Marinus gaf niet op. Nadat hij de Almelose meevroeg naar de bioscoop antwoordde zij plotseling ‘ja’. “Ik wist niet wat me overkwam”, laat Marinus weten. “Eigenlijk zegde ik toe vanwege de film”, bekent Tiny. “Die wilde ik graag zien maar mijn loon was op. Dus ging ik met Marinus. Al snel kwam ik erachter dat hij helemaal geen boer was maar een lieve, zachte man. Die avond gaven we elkaar de eerste zoen in de Gravenallee.”

Gelijk geaccepteerd in Geesteren

Sinds dat moment was het definitief aan tussen de twee. Ze kochten een huis in Almelo en trouwden voor de wet. Ze hielden een klein feestje om het te vieren. Maar dat was halverwege de avond abrupt afgelopen. “Die avond werd John F. Kennedy vermoord”, legt de Geesterense uit. “Iedereen was er kapot van.” Na het kerkelijk huwelijk zou het echtpaar gaan samenwonen. Dat duurde langer dan verwacht. “Drie jaar maar liefst”, verduidelijkt Marinus. “Dat kwam doordat de mensen die in ons huis woonden niet wilden vertrekken. En samenwonen mocht toentertijd pas na het kerkelijk huwelijk. De eerste drie jaar van ons huwelijk hadden we dus een latrelatie.”

Marinus en Tiny kregen drie kinderen, drie dochters. In 1978 verhuisde het gezin naar Geesteren. “Ik had gereageerd op de vacature van beheerder van Erve Kampboer”, licht de bruidegom toe. “Beheerdersechtpaar welteverstaan. Toen het door kon gaan, gingen we in Geesteren bij Erve Kampboer wonen. 25 Jaar lang werkten we samen, ook onze dochter hielpen mee. Een fantastische tijd.” De rust zocht en vond het gezin in de caravan die ze stalden bij Annink Pot in Beckum. Tiny moest naar eigen zeggen wel even wennen in het dorp Geesteren. “Ze praatten allemaal plat Twents”, merkt ze op. “En iedereen had bijnamen. Ik had geen idee waar ze het over hadden. Ondanks dat ik uit Almelo kwam en Marinus uit Tubbergen werden we gelijk geaccepteerd.  De behoefte om terug te gaan naar de stad heb ik nooit gehad.”

Altijd bezig

Marinus is een bezige bij, altijd al geweest. Naast beheerder was hij kelner in de regionale horeca, koster in de kerk in Geesteren, scheidsrechter bij voetbalvereniging Stevo en bode op het gemeentehuis in Tubbergen. Voor zijn niet aflatende inzet, ontving hij zelfs een Koninklijke Onderscheiding. Tegenwoordig maakt Marinus nog altijd deel uit van de ‘schoffelploeg’ bij Erve Kampboer. Bovendien is hij regelmatig te vinden op de jeu de boules baan in Geesteren. Tiny houdt van puzzelen en is graag thuis bezig. Inmiddels is het birlkan echtpaar ook de trotse opa en oma van zeven kleinkinderen. Of ze spijt heeft van de filmavond ruim 60 jaar geleden? “Nee, absoluut niet”, zegt Tiny stellig. “Waar ik iets meer temperament heb, is Marinus is een zachte, makkelijke man. Ik ben er heel blij mee.”