Algemeen

Marie-José Broekhuis stopt met haar succesvolle tweedehandskledingwinkel op het Singraven en heeft een opvolgster met een bijzonder verhaal

DENEKAMP – Met een ooievaarsnest, rustpunt én tweedehandskledingwinkel is er altijd reuring op het toeristisch gelegen erf van de familie Broekhuis. Binnenkort zal het iets rustiger worden. Marie-José Broekhuis gaat na dertien succesvolle jaren namelijk stoppen met haar tweedehandskledingwinkel. Tot en met zaterdag 16 december kunnen mensen er nog terecht voor de laatste collecties tweedehands kleding en accessoires. Daarna wordt de zaak overgedragen aan Sabine ten Donkelaar, een opvolgster met een bijzonder verhaal.

Rustpunt met reuring

Toen dertien jaar geleden tweedehandskledingwinkel ‘Triangel’ stopte vanwege de sloop van ’t Vledderhoes dreigde Denekamp zonder tweedehands bazaar te komen zitten. Het was Marie-José Broekhuis die destijds in het gat sprong en haar tweedehandskledingwinkel begon op hun erf aan de Schiphorstdijk 22. Een toeristische locatie dichtbij het kanaal en aan de rand van Landgoed Singraven, op de route naar de watermolen en het kasteel, en herkenbaar aan het ooievaarsnest op het erf. De gunstige ligging werd gecombineerd met een rustpunt waar onder andere koffie, zelfgemaakt gebak, belegde broodjes en ijs wordt verkocht. Hoewel de benaming rustpunt anders doet vermoeden, zorgt dit voor reuring op het erf. 

Marie-José Broekhuis gedijd goed bij deze reuring. “Ik vind het heerlijk om mensen om me heen te hebben. Van vroeger uit ben ik dat gewend. Mijn vader had een meubelzaak aan huis in Rossum, dus er kwamen altijd mensen over de vloer. Voordat ik hier met de tweedehandskleding begon was ik ook al jarenlang bezig om spullen te verkopen op het erf. Ik wou altijd al iets voor mezelf ondernemen en toen Triangel destijds stopte was de keuze snel gemaakt. Het liep vanaf het begin goed. Heel vaak hoor ik ‘hier loopt niet iedereen mee’. Dan zien ze aparte dingen die niet te koop zijn in het dorp voor een leuk prijsje. Je maakt wel veel mensen blij, dat is leuk. Er zijn ook mensen die elke week komen. Bijzondere dingen hebben we ook meegemaakt zoals iemand die eens vijf lagen kleding over elkaar aantrok in het pashok en er daarmee vandoor ging terwijl haar handlangster een praatje maakte. Dat was dan wat minder, maar we hadden hier ook een keer iemand die vier kledingstukken voor haar moeder meenam. Ze zei dat het echt haar stijl was. Toen kwam haar moeder hier terug. Het bleek dat alle vier kledingstukken van haar waren en dat ze deze hier zelf had ingebracht! Ze wist in ieder geval wel de smaak van haar moeder”, lacht Broekhuis. 

Toch werd de combinatie te druk waardoor de Denekampse een keuze moest maken. “Ik vind het allebei leuk, maar het kon niet meer. Je moet steeds heen en weer lopen tussen het rustpunt en de winkel, waar het beide druk is. Daar was de tijd niet meer voor. We hebben mooie nieuwe plannen voor het rustpunt waar we mee verder willen. De variatie met nieuwe dingen bedenken gaf uiteindelijk de doorslag om voor het rustpunt te kiezen. Ik zie het als een nieuwe uitdaging. De winkel hebben we bijna vijftien jaar vol passie gedaan. Stoppen was een bewuste, maar geen gemakkelijke keuze. Ik heb vrijwilligers die mij al die jaren er doorheen hebben gesleept. Iedereen die geholpen heeft ben ik zeer dankbaar. We willen ook iedereen bedanken voor het vertrouwen en de gezelligheid in al die jaren.”

Sabine ten Donkelaar zet zaak voort na ernstig verkeersongeluk

Iemand die sinds kort meeloopt in de winkel blijkt opvolgster Sabine ten Donkelaar te zijn. “Toen de advertentie van Marie-José met het nieuws dat ze ging stoppen in de Dinkelland Visie stond heb ik meteen contact opgenomen. We hadden direct goede klik en heel veel lol. Het is wel veel werk, daarom ben ik de laatste tijd vaak bij haar in de winkel geweest om de fijne kneepjes van het vak te leren in plaats van het wiel zelf uit te vinden”, vertelt ten Donkelaar. “Het is heel leuk dat het hele concept wordt overgenomen. Al meer dan twintig vaste klanten zijn inmiddels doorverwezen. De paspoppen, kledingrekken, toonbank etc.; het hele interieur gaat straks over naar de nieuwe winkel bij Sabine in Deurningen”, vult Broekhuis enthousiast aan.

Sabine ten Donkelaar blijkt een bijzonder verhaal te hebben. “Zo’n vijf jaar geleden had ik een ongeluk waarbij ik op de fiets door een auto werd aangereden. Ik viel achterover op de grond en moest revalideren. Ik werd voor tachtig tot honderd procent afgekeurd en kon mijn werk als assistent-manager in de zorg niet meer uitvoeren. Wat ik belangrijk vind is dat je, wanneer je bent afgekeurd, kijkt naar wat je nog wel kan. Dan ziet alles er ook gewoon veel positiever uit. Je hebt weer een stip op de horizon; een doel in je leven. Ik had gesprekken met een arbeidsdeskundige en wou wel iets voor mezelf beginnen.

Toen ik bij een tweedehandskledingwinkeltje was dacht ik ‘dat is ook wel heel leuk’. Net toen ik dat idee in mijn hoofd had zag ik de advertentie in de Dinkelland Visie. Ik dacht ‘dit is het! Ik ga bellen’. Achteraf hoorde ik van de arbeidsdeskundige dat ik drie jaar gelden al had aangegeven dat ik dat wou, ik wist zelf helemaal niet meer dat ik dat had gezegd. Ik vond het altijd al heel leuk om in die winkeltjes te zijn. Ik hou ervan om onder de mensen te zijn, het sociale contact. Daarbij kan ik nu mensen blij maken met leuke dingen voor leuke prijsjes en mijn eigen tijd indelen. Het concept blijft hetzelfde: mensen kunnen kleding inleveren welke wordt verkocht in de winkel. Bij verkoop krijgen ze veertig procent van de opbrengst die ze dan kunnen ophalen. Wanneer kleding niet wordt verkocht gaat het naar een goed doel. Ik ga het gewoon proberen want ik heb niets te verliezen, alleen maar te winnen. Inmiddels heb ik veel uren meegedraaid bij Marie-José en ik ga op dezelfde voet verder als dat zij altijd gedaan heeft. Ik hoop veel mensen blij te maken, daar word ik zelf ook blij van”, aldus ten Donkelaar.

Na uitverkoop in Denekamp opent Boutique Sabien in Deurningen

De tweedehandskledingwinkel van Marie-José is tot en met zaterdag 16 december nog elke maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur geopend. “We hebben nog een hele mooie najaarscollectie met veel keuze in onder andere winterjassen, warme vesten en winterlaarzen. Mensen kunnen dus nog gezellig komen snuffelen tussen de laatste tweedehands kleding en accessoires. Daarbij hebben we een actie: alles is in de uitverkoop voor twee euro! En alles wat overblijft gaat naar een goed doel, vertelt Marie-José.”

Na 17 december wordt de winkel overgenomen door Sabine ten Donkelaar en verplaatst naar haar woning in Deurningen. Maandag 18 december opent Boutique Sabien haar deuren aan de Deurningerstraat 28. Inmiddels is het al mogelijk om kleding in te brengen bij Boutique Sabien. “Heb je items die je wilt verkopen? Breng ze gerust naar onze winkel en we zullen ons best doen om ze voor je te verkopen. Heb je nog mooie zomer- of winterkleding die je wilt inbrengen, dan kan dat vanaf nu in Deurningen”, aldus de enthousiaste onderneemster.

Vanaf 18 december is Boutique Sabien elke maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur geopend. Voor meer info kun je de Instagrampagina @sabienboutique volgen of contact opnemen via tel. 0634356135.

Reacties

Hoi Sabine  

Veel succes met de nieuwe uitdaging. 
Ik kom gauw een keer langs .. 

Groetjes Elly