Algemeen

Loop eens binnen bij buurthuis De Steenpoort

OLDENZAAL - Wist je dat er aan de Tulpstraat (nr. 159) een buurthuis is waar je gezellig binnen kan lopen voor een kopje koffie en een praatje? “Iedereen is welkom en je kan voor een paar euro mee eten of zelf koken. Degene die kookt, bepaalt wat er gegeten wordt,” lacht Larissa.

De Steenpoort is een prachtige plek in het centrum, dat op maandag, woensdag en vrijdag geopend is van 10.00 uur tot 16.00 uur. Het vrolijke welkom bord in de tuin ziet er uitnodigend uit en toch weten maar weinig mensen de weg hiernaartoe te vinden. “De deur staat voor iedereen open en je bent niet verplicht om de hele dag te blijven,” legt Jeanine uit. “Sommige mensen komen hier alleen om de krant te lezen. Maar je kan ook even aanschuiven voor de maaltijd als je geen zin hebt om alleen te eten.”

Iedereen moet zich vóór elf uur aanmelden voor de maaltijd omdat er ook nog boodschappen gedaan moeten worden. “Op maandag koken we een éénpansgerecht, woensdag staat er vaak groente, vlees en aardappels op het menu en op vrijdag eten we een broodmaaltijd.”

Als het lekker weer, wordt er ook in de tuin gewerkt; bolletjes plaatsen, tomatenplantjes uitzetten of hortensia’s knippen. Bij een mooie zomerdag staat er een tafel buiten. “Dan hangen we vlaggetjesslingers op die we zelf maken. Je kan hier ook creatief bezig zijn,” vertelt Larissa. Er liggen ook behoorlijk wat bordspellen in de kast.

“En we proberen af en toe ook uitjes te organiseren,” vult Jeanine aan. “Dan gaan we bijvoorbeeld picknicken op het Hulsbeek, we pakken een pluktuin of we gaan naar een tuincentrum. En we hebben ieder jaar een paasbrunch en een kerstdiner. Dan maken we ook kerstbakjes. En één keer in de twee maanden organiseren we een bingo.”

Je kan ook bij De Steenpoort terecht als je vragen hebt over financiën of tegen andere problemen aanloopt. Dan bieden ze hier een luisterend oor en proberen je door te verwijzen naar de juiste instantie die je kan helpen. Tegen een kleine vergoeding kan je iets uitdraaien op de printer.