Algemeen

Leerlingen van het Carmel College sparren in Niedersachen over het klimaatmanifest

OLDENZAAL - Kyan Olde Dubbelink, Mylène Bolscher en Elke Westenbroek van het Twents Carmel College, vertrokken zaterdag naar Duitsland om deel te nemen aan een klimaatproject. Hier praten ze met andere (Duitse) leerlingen over duurzaamheid bij bedrijven en het doel is om hun bevindingen terug te koppelen naar verschillende politici in de hoop dat zij er iets mee gaan doen. 

V.l.n.r. Kyan Olde Dubbelink, Mylène Bolscher en Elke Westenbroek.

“Eén van onze docenten, dhr. Jonker die NLT geeft, had dit project gezien waar je je als school voor op kon geven. Er waren meerdere inschrijvingen en ze hadden maar één school uit Overijssel nodig,” vertelt Elke. De brief met de foto die de docent instuurde maakte  blijkbaar indruk, want het Twents Carmel College, locatie Lyceumstraat, werd uitgekozen. Vorig najaar vertrokken er voor het eerst drie leerlingen van de school naar Duitsland om in Niedersachsen met andere Nederlandse en Duitse leerlingen te sparren over het klimaatmanifest.  “Nu gaan we terug om te kijken wat er nog meer mee moet,” legt Kyan uit.

Bij het vorige bezoek bezochten ze verschillende duurzaamheidsprojecten, workshops en leerden ze wat grote en kleine bedrijven konden veranderen om duurzamer te worden. Terug in Nederland hadden ze, samen met leerlingen uit andere provincies die aan het project deelnamen, een online meeting met de commissarissen van de Koning van Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe. Jammer genoeg kwam hier weinig terugkoppeling op.

De leerlingen gaan kijken in hoeverre er sinds het vorige project al verbeteringen zijn. Zo staat er een bezoek aan de Ideen Expo, een techniekbeurs in Hannover, gepland om nieuwe ideeën op te doen en vervolgens gaan ze in gesprek met Stephan Weil, de minister president van Niedersachsen. Dinsdagavond komen ze weer terug. Tijdens een online meeting zullen ze ook dit keer na afloop weer in gesprek gaan met de commissarissen van de Koning.

Het blijft voor de leerlingen belangrijk om hun kennis over te blijven dragen aan de politiek, ‘want zij kunnen het verschil maken’. Kyan denkt dat er in Nederland vooral veel voordelen zijn te halen in belastingtechnische aspecten. Als er gewoon één duidelijke lijn wordt getrokken met een bijbehorend plan, zal het voor alle grote en kleine bedrijven veel makkelijker worden om te verduurzamen.

“We hebben er zeker geen spijt van dat we meedoen aan dit project,” zegt Elke lachend. “Wij zijn de toekomst, wij moeten er wat aan gaan doen.” Volgens Elke is het de bedoeling dat dit project nog jaren doorloopt. Daarbij komt er steeds vernieuwing. Elke Westenbroek en Kyan Olde Dubbelink zitten in 5VWO, maar dit jaar is ook Mylène Bolscher uit 4VWO meegevraagd. Ze stappen in ieder geval vol enthousiasme in de trein op het station van Oldenzaal.