Algemeen

Koninklijke onderscheiding voor Ineke Rop

ALMELO - De Zonnebloem is er voor mensen die door een lichamelijke beperking niet kunnen doen, wat voor veel andere mensen vanzelfsprekend is. Ineke Rop is een aantal jaren vrijwilligster bij de Zonnebloem (Almelo-Schelfhorst). 

Ineke Rop: “Vanaf de eerste maanden van mijn pensioenleven heb ik gezocht en snel gevonden. Het vallen in ’een gat’ was bij mij gelukkig niet aan de orde. Inmiddels ben ik al weer negen keer als zorgvrijwilliger met de Zonnebloem boot mee geweest. Bijzondere weken.” “Verder is ze altijd bereid om te rijden, te begeleiden en te helpen bij activiteiten bij onze afdeling en regio”, aldus voorzitter Siny Pots.

Mantelzorg Almelo

Ineke is erg betrokken bij Mantelzorg Almelo en is breed inzetbaar: structureel vijf keer per week en daarnaast nog incidenteel tot het sterfbed aanwezig. Ze is vooral betrokken bij oudere dames waarvan de mantelzorgers overbelast zijn of tijdelijk zelf uit de running. Ze krijgt ook grote waardering van de mantelzorgers die ze ontlast in zorgsituatie(s).

Met de grijper op pad

Wat veel mensen op de jaarlijkse Opschoondag doen, doet Ineke Rop één keer per week. En dat al weer acht jaar lang. Voorzien van grijper en een big shopper ruimt zij in en rondom het wijkje waar zij woont (de Wheer) het zwerfvuil op. En dan hebben we het over tissues, sigarettenpeuken, blikjes, verpakkingen van take away producten, snoepwikkels, drankverpakkingen…en ga zo maar door.

Almelose bouwt huis in Kenia met statiegeld en spaargeld

Van landen in bijna alle continenten die ze bezocht, is Kenia voor Ineke Rop toch wel heel speciaal. Ze heeft er zelfs een huis gebouwd voor een fysiek beperkte vriendin.

Jaren geleden vertrok ze met een vriendin naar Kenia. ”Daar gingen we naar het Nyabondo Rehabilitation Centre, een centrum waar onder andere een ziekenhuis, een opleidingsinstituut en een rehabilitatiecentrum voor mensen met een beperking gevestigd zijn. Het rehabilitatiecentrum telt vier groepen kinderen in de leeftijd van vijf tot ongeveer achttien jaar. In Kenia hoort een gehandicapt mens niet bij de maatschappij. Ik wilde graag helpen en kom er sindsdien elk jaar.”

Rop begon met het inzamelen van sponsorgeld. De afgelopen jaren kocht ze daarvan bedden, schoenen en voedingsmiddelen voor het centrum en de kinderen. Haar liefdadigheid wordt door de Kenianen enorm gewaardeerd. Er zijn zelfs al drie baby’s naar haar vernoemd.

Ze spaart statiegeldflessen en blikjes om ze vervolgens zelf in te leveren. De opbrengst hiervan komt ten goede aan dit prachtig centrum. ”Ook daar zijn voedsel, gas en elektriciteit veel duurder geworden. Ze zijn daar heel blij met elke euro die ik daarheen mag brengen om er vooral basisvoedsel zoals rijst, bonen en maïs van te kunnen kopen. Maar ook om kleine projecten mee te financieren, waarvan ik er al een aantal gerealiseerd heb.”

Uw reactie