Algemeen

Koninklijke onderscheiding voor Gerard Wilbers

OOTMARSUM - Burgemeester John Joosten heeft zaterdag 22 juni een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Gerard Wilbers. De 73-jarige Wilbers uit Ootmarsum werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De bijbehorende versierselen werden deze waaardevolle vrijwilliger ’s avonds opgespeld tijdens het jaarlijkse vrijwilligersfeest in Engels’ Tuin.

Gerard Wilbers heeft zich jarenlang ingezet voor verschillende organisaties en activiteiten in Ootmarsum. ”Op die manier maakt u het leven in Ootmarsum voor velen mooier. Gezelliger bovendien, want u staat bekend als de vrolijke noot bij activiteiten”, aldus burgemeester John Joosten tijdens zijn speech zaterdagavond. De burgemeester begon met twee taken waarvoor de gedecoreerde zich in het verleden inzette. Dertien jaar lang was dat Zwem- en Poloclub Ootmarsum en zestien jaar lang was dat Motor Racing Team Twente, waarvan hij een van de drijvende krachten was als bestuurslid, secretaris en voorzitter.

Tuinonderhoud

Nu verricht Wilbers onder andere werkzaamheden in Stadspark Engels’ Tuin, dat er altijd keurig verzorgd uitziet. Joosten: ”Tegenwoordig genieten inwoners en toeristen volop van het goed onderhouden park in Ootmarsum, maar hoe anders was dat voorheen. Sinds de ‘adoptie’ van het park door vrijwilligers is de verzorging het werk van zo’n twintig mensen, die het park onderhouden namens de stichting Engels’ Tuin Ootmarsum.Het is een hechte club vrijwilligers waar u met enthousiasme aan meewerkt. U verzet er veel werk met kennis van zaken, waardoor u min of meer de positie van meewerkend voorman heeft verworven. Het benodigde gereedschap staat bovendien bij u thuis gestald. De stichting vierde afgelopen najaar het tienjarig bestaan en zo krijgt het visitekaartje van Ootmarsum al tien jaar lang de eer en verzorging die het verdient.”

Carnaval

In de jaren zeventig raakte Wilbers betrokken bij carnavalsvereniging de Othmarridders. Twee maal was hij adjudant. ”Voor de Schalmcommissie bent u een onmisbaar lid. Prachtig zoals jullie sporthal de Schalm omtoveren tot een ware schouwburg voor de zittingsavonden. In uw tijd als leerkracht op de Scheepersschool was u de drijvende kracht achter het scholencarnaval. Carnaval speelt een verbindende rol in Ootmarsum en daar draagt u aan bij met uw inzet voor verschillende commissies zoals de zittingscommissie waar u veel voor heeft betekend. Binnen de vereniging heeft u uw vaste ‘takenpakket’ zoals betrokkenheid bij de senaat, maar u staat de vereniging ook met raad en daad bij met allerlei andere activiteiten. U bent zogezegd een echte verenigingsman”, aldus de burgemeester.

Buurtbus

Wilbers is ook een van de actieve chauffeurs op de bussen van de Buurtbusvereniging Weerselo en omstreken. ”Mede door uw inzet wordt de bereikbaarheid op het platteland bevorderd, iets wat essentieel is voor een gemeente als Dinkelland. U staat bovendien bekend als een opgewekte en vrolijke chauffeur, wat de busreis extra aangenaam maakt.”

Huize Franciscus

De burgemeester vervolgt: ”En dan Huize Franciscus, het woonzorgcentrum waar u sinds 2022 officieel vrijwilliger bent. Sindsdien pas? Nee, al eerder maar u vond het voor die tijd niet nodig om officieel vrijwilliger te worden. Eén van uw taken is het aanbrengen van de kerstversiering. Dat doet uw groep versierders elk jaar met verve want Huize Franciscus is altijd weer volledig in kerstsfeer. Franciscus kan altijd een beroep op uw doen, ook buiten kerst en NL Doet om.”

Avondvierdaagse

Afgelopen mei deden er weer honderden wandelaars mee aan de Avondvierdaagse Ootmarsum. Vier avonden lang waren er drie routes die werden uitgezet, waarbij het daarnaast belangrijk was dat de routes veilig waren voor de deelnemers. ”U was belast met deze twee taken en droeg zo bij aan het laten slagen van dit relatief nieuwe evenement, dat intussen een echte traditie geworden is.” Veel organisaties en activiteiten in Ootmarsum doen een beroep op Gerard Wilbers en hij is altijd bereid om mee te werken. ”Zoveel inzet wordt gewaardeerd. Niet alleen door de inwoners van Ootmarsum, maar ook door onze Koning, want hij heeft besloten u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau”, zo sloot de burgemeester zijn speech tenslotte af.