Algemeen

Kinderen Groeneveld (Roolsboer-Lattrop) samen 900 jaar

LATTROP - De eerste kennismaking van Leida Roelofs (1907-2000) met Gerard Groeneveld (1900-1973) zal op de boerderij van haar oom en tante zijn geweest aan de Disseroltweg 29 in Lattrop.  Leida kwam hier te werken als meid, Gerard (afkomstig van boerderij De Meier) was er knecht. Ze kregen een relatie en men vond het beter dat Gerard zou vertrekken als knecht. Zijn broer Bernard kwam voor hem in de plaats.

De relatie tussen Leida en Gerard hield stand, ze trouwden in 1933 en gingen wonen op de boerderij Roolsboer van de oom en tante. Ze namen de boerderij over van het kinderloze echtpaar. Broer Bernard bleef er wonen als knecht.

Er werden elf kinderen geboren, de 1eerste in 1934, de laatste in 1950. Door de vele kinderen was het leeftijdsverschil groot. De jongste twee kinderen kenden hun oudste zus nauwelijks. Zij was zeventien jaar toen ze als dienstmeid ging werken en wonen in Tilligte.

Iedereen trouwde en ging elders wonen. Jan bleef als erfopvolger op de boerderij, die ondertussen is overgenomen door zijn zoon Robert. Er werden 32 kleinkinderen geboren, waarvan oma Leida volop heeft kunnen genieten.

De jaren gingen verder, de kleinkinderen kregen een relatie en kinderen. Leida en Gerard kregen 58 achterkleinkinderen. Inmiddels is er zelfs een achterachterkleinkind geboren. De optelsom geeft 102 rechtstreekse nazaten.

Zaterdag 22 juni 2024 was een bijzondere dag. Eén van de elf kinderen was jarig en vanaf die dag zouden de elf kinderen samen 900 jaar zijn. Besloten was om hier samen met de partners bij stil te staan. Dankbaar voor het feit dat ze alle elf nog in leven zijn. De oudste 89 jaar, de jongste 73 jaar.

Donderdagmiddag 27 juni was er een gezellige bijeenkomst in woonzorgcentrum Het Weggeler in Almelo, waar zus Annie verblijft. Herinneringen werden opgehaald en men stond even stil bij de overleden partners en andere familieleden.

Er volgde een emotioneel moment toen zus Annie werd aangeschoven voor de foto.

Op het graf van hun ouders Leida en Gerard prijkt een bloemetje. Neergezet uit dankbaarheid voor het mooie van deze dag.