Algemeen

Jubilarissen en afscheid tijdens korpsavond Brandweer Tubbergen

TUBBERGEN - Vrijdag 12 april was de korpsavond van brandweer Tubbergen, deze avond was voor korpsleden, partners en oud-leden. Voordat de inloop in de kantine van de brandweerkazerne begon, gingen de huidige brandweerlieden eerst een korpsfoto maken. Na de koffie met gebak begon de start van de korpsavond, waarbij ook de burgemeester Anko Postma, teamleider Ilona de Jonge, sectorhoofd incidentbestrijding Ralf van den Heuvel en commandant Stephan Wevers aanwezig waren.

Het was de eerste korpsavond voor Frank Snijder als kazerne coördinator van brandweer Tubbergen. Vorig jaar heeft Snijder het kc-schap overgenomen van Bert Voorhuis. "Fijn dat jullie er zijn om samen het afgelopen jaar door te nemen, stil te staan bij de jubilarissen en een afscheidsnemer. Deze avond hebben we één jubilaris en één afscheidsnemer. De andere twee jubilarissen, Morice Katier en Mark ten Winkel, zijn helaas verhinderd.", met deze woorden begon Snijder zijn toespraak.

Daarna nam Snijder het jaaroverzicht door van de laatste korpsavond 23 juni 2023 tot 12 april 2024. In die tijd waren er totaal 59 uitrukken. "We hebben afgelopen jaar een paar heftige incidenten gehad." Bij enkele uitrukken werden via een powerpoint even stilgestaan om even aandacht aan te besteden. "Bij de brandweer krijgen we wel eens wat nieuws. Een nieuw, operationeel uniform, een nieuwe tankautospuit, nieuwe pagers en een nieuwe roldeur", waarop de veroorzaker gelijk begon te klappen. Hierop lachten zijn collega’s en klapten mee. "Het brandweervak kan soms zwaar en indrukwekkend zijn. Het is dan ook fijn als je thuis je verhaal kwijt kan bij je partner. De beste nazorg zit thuis zeg ik altijd." Met deze woorden sloot Snijder het jaaroverzicht af.

Burgemeester Anko Postma, teamleider Ilona de Jonge en sectorhoofd incidentbestrijding Ralf van den Heuvel hielden ook een toespraak voor de brandweerlieden. De burgemeester kreeg, in het bijzijn van zijn vrouw, van Ralf een brandweerpuzzel als welkomgeschenk, omdat het voor de burgemeester zijn eerste korpsavond was bij brandweer Tubbergen.

Jubilarissen

Rick Frons is sinds 1 november 2013 in dienst bij brandweer Tubbergen. Frons heeft in deze tien jaar de stap gemaakt naar chauffeur en later bevelvoerder. Ook is hij actief bij brandweer Hengelo als combifunctie medewerker in de werkplaats. In lassen en constructiewerk is hij goed. Verschillende dingen in de kazerne Tubbergen zijn gemaakt door Rick. Dit door zijn achtergrond bij Tassche in Fleringen. Rick is een gedreven brandweerman welke ook altijd druk bezig is met het regelen van de feestjes, hapjes en drankjes et cetera. Hij is ook een fanatiek carnavalliefhebber. Rick kreeg voor zijn tienjarig jubileum de vrijwilligersmedaille opgespeld door burgemeester Anko en kreeg van Ilona een bos bloemen en oorkonde overhandigd.

De andere 2 jubilarissen Morice Katier (30-jarig jubileum) en Mark ten Winkel (20-jarig jubileum) waren helaas verhinderd.

Afscheid Bert

Bert Voorhuis is 1 september 1998 op 29-jarige leeftijd in dienst gekomen bij de gemeentelijke brandweer Tubbergen. Hiermee viert hij zijn 25-jarige jubileum, maar neemt tegelijkertijd ook afscheid. Een jonge gedreven gast die ook snel de stap naar bevelvoerder heeft weten te maken. Voorhuis is werkzaam bij een tegelgroothandel in Limburg als verkoper, hierbij is hij vaak op pad. Per 1 januari 2023 heeft Voorhuis het kazerne coördinatorschap op zich genomen om Frank Snijder klaar te stomen als kc. De twee heren hebben hierin veel gesprekken gehad om alles in goede banen te leiden en over te dragen.

Op 24 juli 2023 was Voorhuis zijn laatste oefenavond, hierbij heeft brandweer Tubbergen zijn gezin deel laten nemen aan de oefening. Frank: ''Bert bedankt voor jou inzet voor het korps Tubbergen, je bent nog actief van de oud-leden dus we spreken elkaar nog vaak op maandag. Ik hoop dat je met de auto bent want we hebben aardig wat spullen voor je." De burgemeester spelde Voorhuis de brandweermedaille op, Ralf reikte de oorkonde uit, Ilona gaf hem bloemen en uit Frank zijn handen kreeg hij zijn brandweerhelm, naamplaatje, coin brandweer, beeldje brandweer en een cadeaubon.