Algemeen

Jos Tornij stopt als voorzitter Almelo Events: ‘Tijd voor een frisse wind’

ALMELO – Het had een sprankelend laatste jaar moeten worden voor Jos Tornij, maar corona gooide roet in het eten. Bijna alle activiteiten die Almelo Events organiseerde werden afgeblazen, waardoor het afscheid als voorzitter er heel anders uit zag dan dat hij had gehoopt.

“Erg jammer dat mijn afscheidsjaar er zo uit zag, maar het zij zo. Gelukkig kon het straattheater in afgezwakte vorm doorgaan en hebben we nog een mooie draai kunnen geven aan de jaarlijkse sinterklaasintocht, door er een film van te maken”, blikt Tornij positief terug op 2020.

 

Nieuwe ideeën

Jos Tornij was niet alleen voorzitter binnen Almelo Events, hij staat tijdens evenementen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat paraat voor allerhande werkzaamheden. Samen met Martin Kroeskop en Ron Kleeman staat hij sinds het eerste uur aan het roer van Almelo Events. Twee jaar geleden liet Tornij al weten dat hij de voorzittershamer graag door wilde geven. “Ik werk al 30 jaar met heel veel plezier voor STAP en later Almelo Events. Het wordt tijd voor een frisse wind, mensen die 'out of the box' durven denken'. Nieuwe mensen hebben ook weer nieuwe ideeën en een andere kijk erop, daar zijn we misschien na al die jaren wel een beetje aan toe.” En dus zette hij de datum op 1 januari 2021.

 

Dertig jaar geleden werd Tornij benaderd voor het bestuur van de Stichting Almelo Promotie (STAP). Het werd meteen een spetterende start met het leggen van de grootste legpuzzel ter wereld. “Het toen nieuwe centrum werd geopend en we zochten een spectaculair evenement. In een tent hebben we toen een puzzel van 224.000 stukjes gelegd. Daarmee kwamen we in het Guinness Book of records. We hebben zes dagen lang 24 uur per dag gepuzzeld. Het laatste stukje werd gelegd door Linda de Mol. Met dit project haalden we zo’n 10.000 gulden op voor Unicef”, blikt Tornij terug. “Ik kan terugkijken op een lange periode van 30 jaar die helaas eindigt in een bizar jaar.”

 

Vrijwillige duizendpoot

Tornij heeft voor zijn tomeloze inzet zelfs een koninklijke onderscheiding ontvangen en in

Augustus 2019 speldde loco-burgemeester Arjen Maathuis hem de Almelospeld op. Een gemeentelijke onderscheiding bedoeld voor mensen die iets bijzonders hebben gedaan voor hun buurt of de stad. Want niet alleen Almelo Events kan rekenen op Jos Tornij. Jos onder meer voorzitter van het Comité 4 en 5 mei. Sinds 1991 is hij eindverantwoordelijk voor het welslagen van de Almelose Fietsvierdaagse. Hij is ook nog eens nauw betrokken bij het Straattheaterfestival, de Rembrandtfiësta, de Taptoe en in het verleden ook nog bij de triatlon. Daarnaast verzet Jos ook nog vrijwilligerswerk bij de gereformeerde kerk in zijn woonplaats Wierden. “Soms ben ik wel 20 tot 25 uur per week bezig, maar het blijft allemaal vrijwilligerswerk. En ik die het niet allemaal alleen, ik ben maar een schakeltje in het geheel. Samen maken we het evenement tot een mooi geheel. Het geeft een kick als je mensen ziet genieten." 

 

Grote evenementen

De stichting Almelo Events kent meerdere werkgroepen en kan rekenen op vele vrijwilligers. Zeven grote evenementen worden er jaarlijks gerealiseerd. Dat zijn de Koningsmarkt, het Havenfestival, de Kinderrommelmarkten, de Twentse Fietsvierdaagse, Sinterklaasintocht, Almelo op 't Rabat en Winters Almelo. Allemaal activiteiten die al vele jaren grote bekendheid genieten.

 

Nog geen opvolger

Tot op heden is het bestuur er nog niet in geslaagd om een opvolger te vinden, die de rol van voorzitter wil overnemen. Ondanks een herhaaldelijke oproep en een zoektocht binnen de huidige bestuursleden. “Ik ben inmiddels 71. Als ik niet wegga, gaan ze er vanuit dat ik voorzitter blijf. Ik hoop van harte dat Almelo Events in de toekomst een actieve, innoverende, gemotiveerde groep vrijwilligers kan blijven interesseren voor het bedenken, voorbereiden en uitvoeren van een attractief evenementenaanbod in Almelo.”

 

Tornij zal als vrijwilliger in de toekomst nog wel bij een aantal evenementen support geven, met name in de werkgroepen ‘Twentse Fietsvierdaagse 2021’, Almelo op ’t Rabat en Winters Almelo. “Evenementen waar ik veel affiniteit mee heb blijf ik beschikbaar voor ondersteunende diensten. Vanaf heden hoef ik de tent niet meer te trekken, vooral dat kost veel tijd: vergunningen aanvragen, perscontacten.”

Stilzitten is er voorlopig dus nog niet bij. “Ik ga eerst eens even thuis orde op zaken stellen. Als je ziet wat ik de afgelopen jaren heb laten liggen… Ook schrijf ik korte gedichten en stukjes voor cabaret. En ik blijf voorzitter van het Comité 4 en 5 mei. Dit jaar hopen we daarmee 75+1 jaar vrijheid te kunnen vieren.”

 

Jos Tornij ontving in 2019 de Almelospeld voor zijn tomeloze inzet voor de Twentse Fietsvierdaagse.